DEDEF, başlattıkları kampanyaya destek için ildeki bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantı düzenledi.

Dersim kültür Derneği’nde düzenlenen toplantıda konuşan DEDEF Başkanı Ahmet Balkıs, “Dersim Dernekleri Federasyonu’nun başlatmış olduğu kampanyayla ilgili bilgilendirme yapmak ve Dersim’de faaliyet yürüten siyasi parti ve kurumlarımızdan kampanyaya destek sunmaları için toplanmış bulunuyoruz.

Kampanyamız Dersim isminin iade edilmesiyle ilgili olarak başlatılmış bir kampanyadır. Bu kampanya Dersim isminin iadesi yönünde sonuç almak için somut adımların atılması ve isminin iade edilmesiyle sonuçlanacağını inandığımız bir kampanyadır.

Kampanyanın birinci ayağında Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Dersimliler ve Dersim dostları Dersim’e mektup gönderecekler. Yalnız gönderilecek mektuplarda alıcının adresi yazıldıktan sonra, il hanesine Tunceli yazılmayacak, Dersim yazılacaktır. Dersim devlete göre olmayan bir yerdir, mektuplar devletin bir kumunun eliyle adreslerine ulaşırsa devlet Dersim isminin tanımış sayılacaktır.

İkinci adım olarak; elimizdeki mektupları göz önünde bulundurarak hukuki süreç başlatacağız. Elimize geçen her mektup bizim için davayı takip edecek hukukçularımız için birer delil sayılacaktır. Bunca çabaya rağmen, halen Dersim ismi iade edilmez ise; üçüncü adımda Dersim’de faaliyet yürüten siyasi partilerimizle ve devrimci kurumlarımızla durumu değerlendirerek Dersim’i referanduma götürmek istiyoruz.

Kampanyamızın başarıya ulaşması için bütün Dersimlilerin emek vermelerini birer mektup atarak kampanyamıza güç katmalarını bekliyoruz.

dersim_ic-018.jpg

Mektup atmak isteyen dostlarımız Dersim Kültür Derneği Moğultay Mahallesi Eski Belediye Hizmet Binası no: 1 Dersim adresine mektup atabilirler” dedi.

Toplantıya katılan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuya ilişkin görüşleri de şöyle:

Dersim Doğa Koruma Gönüllüsü Haydar Çetinkaya; “Bu kampanyaya herkesin destek vermesini bekliyoruz. Bu sadece bir kurumun değil tüm Dersimlilerin sorunudur.”

Dersim Halk Cephesi Temsilcisi Tuncel Ayaz, “Kurumsal olarak bu çalışmaya kayıtsız kalmak istemedik. DEDEF’in kampanyasını destekliyoruz. Elimizden gelen katkıyı da sunacağız.”

ESP Temsilcisi Ali Gerçek, “Yüzyıllardan beridir nüfusun yarısından fazlası Dersim ismini kullanıyor. Tunceli ismi Dersim Halkı için acının ismidir. Sadece ilin değil genelde tüm eski isimlerin geri verilmesini istiyoruz.”

DBP İl Eşbaşkanı Ergin Doğru, “Eğer bu coğrafyada gerçek anlamda barıştan bahsedilecekse samimi olmak zorundayız. Biz zaten bu coğrafyayı Dersim olarak adlandırıyoruz. Tunceli, Cumhuriyet döneminden kalan bir acının simgesidir. Eğer devlet samimiyse bu ismi iade etmelidir. Bu anlamda kampanyayı destekliyoruz.”

EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, “Dersim, isminin iadesi için çok mücadele verildi. Başlatılan kampanyayı da en geniş şekilde destekleyeceğimizi buradan duyuruyoruz. Bu sadece bir kesimin değil tüm Dersimlilerin mücadelesiyle olur. Dersim isminin kabulü aynı zamanda bugüne kadar yapılan vahşetlerin kabulü anlamına da gelir. Bu sadece bir isim mücadelesi değildir.”

DHF Temsilcisi Tahir Demirtaş, “Biz Dersim ismini bir talep olarak nitelendiriyoruz. Ama bu bir lütuf değildir. Biz bu coğrafyanın çocukları olarak demokratik hakkımızı kullanarak bu eylemlilikleri başlatıyoruz. Bu sadece bir kurumun değil herkesin mücadelesidir. Kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz.”