Konu ile ilgili gelişmeleri Dersim-Der Ankara Şube Başkanı Yaşar Kılavuz, Gençlik Komisyon Başkanı ve üyeleri çalışmalarını PİRHA’ya anlattı.

Dersim-Der Ankara Şubesi, gençlik komisyonu kurulmasıyla birlikte Dersimli öğrencilere burs vermeye başladı.

Konuya ilişkin PİRHA’ya konuşan Dersim-Der Ankara Şube Başkanı Yaşar Kılavuz, “Gençlik komisyonumuzun kurulması ve çalışmalarına başlamasıyla birlikte kahvaltı düzenledik. Sonrasında belirlediğimiz üniversitede durumu elverişli olmayan çocuklara burslarını takdim ettik. Gençlik komisyonu bu konuda çok iyi çalıştı. Gençlik komisyonunun bu çalışmalarından dolayı hepsine tek tek teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“8 MART’TA KERMES YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Şu anda 7 öğrenciye burs verdiklerini belirten Kılavuz, “Öğrenci sayısını 10’a çıkarmayı düşünüyoruz. Okulların kapanmasına kadar öğrencilerimize bursumuz devam edecek. Yeni dönemde de burslarımız devam edecek. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Ayrıca Kadın Komisyonu çalışmamız var. 8 Mart’ta kermes yapmayı planlıyoruz. Kadınlarımız da güzel şeyler yapıyor, onlara da teşekkür ediyorum. 8 Mart kermesimizi dostlarımızla açacağız. Kermesteki gelirin bir kısmını yine fona aktaracağız. Bu konuda hemşehrilerimizi, dostlarımızı kermesimize davet ediyorum. Gelsinler, alacakları küçük bir şeyin bile eğitime katkısı olacaktır.”

Ankara Dersimliler Derneği Gençlik Kolları Başkanı Uğur Boğan ise şunları aktardı:

“Yeni yönetimimizle birlikte gençlik olarak bir projeye imza attık. Dersim’den gelen ve Ankara’da okuyan arkadaşlarımıza burs veriyoruz. Şu an 7 öğrenci arkadaşımıza burs veriyoruz. Bütçemiz biraz daha artarsa öğrenci sayısını daha da artırmayı düşünüyoruz. Bu yüzden Türkiye’deki Dersimli büyüklerimizden desteklerini bekliyoruz. Herkesin de destek olmasını bekliyoruz.”

dersim-(2).jpg

“DERSİMLİ GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

Ankara Dersimliler Derneği Gençlik Komisyonu üyesi Derya Dönmez de, “Ankara Üniversitesi’nden mezunum. Dersimli gençler olarak bir araya geldik ve burs projesi hazırlamaya karar verdik” diye konuştu.

“Bu burs projesiyle ihtiyacı olan öğrencilere yardım etmeyi amaçladık. Bugün bunun ilk adımını attık. Öğrencilerle bir araya geldik. Tahminen 10’a yakın bir öğrenci sayımız var. Bu öğrencilerin her anlamda yanında olmaya çalışıyoruz. Burada kendisini yalnız hissedenlere ‘biz buradayız’ demek için onlarla bir araya gelmek istedik. Bu maddi olarak değil, manevi olarak ta bir destek. Bugün öğrencilerle kahvaltıda bir araya geldik. Tanışma, kaynaşma ve sohbet içeresinde olduk.

Ötekileştirilmeye maruz kaldığımız, ayrımcılığa uğradığımız bu süreçte en azından kentlerde bir araya gelip bunun bir kıvılcımını oluşturduk. Sloganımız şu: Buradayız ve yanınızdayız. Hep birlikte bir şeyler yapalım, Dersimli gençlerimize sahip çıkalım.”

“AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE HEM MADDİ HEM MANEVİ DESTEK OLMAK”

Temel amaçlarının Dersim’den gelen öğrencilere, maddi durumları kısıtlı olan insanlara umut olmak olduğunu belirten Ankara Dersimliler Derneği Gençlik Komisyonu üyesi Ali Ekber Coşkun ise “Bizim buraya gelecek öğrenci arkadaşlarımıza şunu söylüyoruz: Orada bir derneğimiz var sığınabileceğimiz bir liman var. O duyarlılıkla gelmelerini istiyoruz. Sadece maddi olarak değil, manevi olarak da yardım etmek amacımız” dedi.

Coşkun, “Amacımız bunu yerellikten öte evrensele taşımak bunun için de sadece Ankara içi değil, Ankara dışından da ne kadar çok katılım olursa ve ne kadar çok bağış toplanırsa dershaneye gidecek ya da üniversiteye hazırlanacak parası olmayan öğrencilerimize matematik, fizik, kimya gibi etkinliklere öğrencilere ulaşmak ve onlara ders vermek” diye konuştu.

“ALEVİLİĞİ ANLATACAK PROGRAMLAR DÜZENLEYECEĞİZ”

Ankara’da yaşayan Dersimli Yasin Geyik de dernek çalışmalarıyla ilgili şunları aktardı:

“Derneğimiz, 1995 yılında kurulan eski bir dernek. Bugüne kadar elimizden geldiğince birtakım şeyler sunmaya çalıştık. Bu yeni dönemle beraber gençlik içerisinde bir gençlik komisyonu oluşturduk. Amacımız burada yaşayan Dersimli öğrencilerimize nasıl katkı verebiliriz, onları geleceğe nasıl hazırlayabiliriz, topluma faydalı bireyler haline nasıl getirebiliriz. En büyük düşüncemiz bu idi. Bu etapta tanıdığımız insanlardan gidip görüştük sağ olsunlar bize yardımlarını ilettiler.

Bizde belirlediğimiz öğrencilere gücümüzün yettiğince bir destek vermeye çalıştık. Bunun için bir buluşma kahvaltısı gerçekleştirdik. Buna ilerideki güzel günlerin ilk adımı diyebiliriz aslında.

Dernek ve gençlik komisyonu olarak bizim çalışmalarımız sadece bursla sınırlı kalmayacak, değişik projelerimiz var. Burada bulunan öğrencilerimize hemşehrilerimize öncelikle kendi tarihimizi, Aleviliği daha iyi bilgilendirecek programlar düzenleyeceğiz. Yine öğrencilerimize ücretsiz dersler vermeyi bunun yanı sıra halk oyunlarımız, tiyatro oyunlarımız olacak. Bugün attığımız bu küçük adımı ileride daha büyük adımlar haline getirebilmek Ankara’da 20 bin Dersimli yaşıyor 250’ye yakın öğrenci var. Bunlara ulaştığımızda daha güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum.”

dersim-(1)-001.jpg

Cebrail ARSLAN/ANKARA