İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Dersim Şaroğlu Hotel’de “Su Yapıları Çalıştayı” düzenledi. "Çevresel ve Sosyal Etkiler" ve "Planlama, Projelendirme ve İşletme Esaslı Yaklaşımlar" konu başlıklarının yer aldığı çalıştaya, Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, , İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri Şükrü Erdem, Bülent Tatlı, Tansel Önal, Cihat Mazmanoğlu, Necati Atıcı, Ayşegül Bildirici Suna, İMO Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan ve yönetim kurulu üyeleri ile Batman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şahnaz Tiğrek ve Yrd. Doç. Dr. Düzgün Çakırca, Gaziantep Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nermin Şarlak, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ali Gül ve Öğr. Gör. Dr. Yalçın Özdemir, Avukat Barış Yıldırım ile çok sayıda inşaat mühendisi ve akademisyen katıldı.

Açılış konuşmasını yapan, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Erdem, İnşaat Mühendisleri Odası’nın su yapıları sempozyumunun ilkini Samsun’da, ikincisini Diyarbakır’da, üçüncüsünü Ankara’da ve dördüncüsünün ise Antalya’da yapılacağını ifade etti.

 Munzur ile ilgili sayısız efsanelerin olduğunu belirten Erdem, “Efsanelerin doğru olup olmadığı önem arz etmiyor. Milli park ilan edilen Munzur Vadisi birçok canlıyı barındırmakta ve can suyu gibi bölgeye can getirmekte” dedi. Baraj ve HES’lerin Dersim’in doğasına zarar vereceğini söyleyen Erdem, doğanın, suyun, geleneklerin, inançların koruma yönünde ki çabaların arkasında olduklarını vurguladı.

Ardından kısa bir konuşma yapan Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, Dersim’de gerçekleşen çalıştayın kendilerine onur verdiğini ifade ederek, düzenlenen çalıştayın kendileri için önem arz ettiğini belirtti.

Bul’un ardından Batman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şahnaz Tiğrek’in hazırladığı “Hidroelektrik Tesislerinde Çevresel ve Sosyal Etkiler Olası Çözümler” konulu slayt gösterimi gerçekleşti. Slayt gösteriminin ardından konuşan Avukat Barış Yıldırım, Dersim’in diğer illerle sınırlarını akarsuların belirlediğini ifade ederek, Munzur Vadisi’ne daha üst bir koruma alanı oluşturmak için 1.dereceden doğal sit alanı oluşturulması için başvuruda bulunduklarını ve hukuki boyutuyla da kabul edildiğini kaydetti.

Dersim’de çıkan her suyun kutsal Dersim halkı için kutsal olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bölge de mücadeleyi büyüterek halk ile beraber farkındalık yarattık. Mücadelemiz hukuki ve demokratik yollarla devam edecektir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar görüş ve düşüncelerini ifade etti.

“Su Yapıları Çalıştayı” sona erdi

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Dersim'de düzenlediği "Su Yapıları Çalıştayı" sona erdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Dersim Şaroğlu Hotel’de düzenlediği “Su Yapıları Çalıştayı” sona erdi.  "Çevresel ve Sosyal Etkiler" ve "Planlama, Projelendirme ve İşletme Esaslı Yaklaşımlar" konu başlıklarının yer aldığı çalıştaya, Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, , İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri Şükrü Erdem, Bülent Tatlı, Tansel Önal, Cihat Mazmanoğlu, Necati Atıcı, Ayşegül Bildirici Suna, İMO Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan ve yönetim kurulu üyeleri ile Batman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şahnaz Tiğrek ve Yrd. Doç. Dr. Düzgün Çakırca, Gaziantep Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nermin Şarlak, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ali Gül ve Öğr. Gör. Dr. Yalçın Özdemir, Avukat Barış Yıldırım ile çok sayıda inşaat mühendisi ve akademisyen katıldı.

İki başlık altında tartışılan çalıştay gerçekleşen “İklim Dengesi” slayt gösteriminin ardından sona erdi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinin ise daha sonra açıklanacağı belirtildi.