8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Munzur Üniversitesi tarafından Belediye Kent Meydanı'nda etkinlik düzenlendi.

Resim, heykel, el sanatları sergisinin yer aldığı etkinliğe katılan Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, kurulan standları tek tek gezerek kadınlara karanfil verdi.

img_2055.jpg

Müzik dinletisi, halk oyunları gösterisi gibi etkinliklerin de yer aldığı 8 Mart kutlamaları, Vali Tuncay Sonel'in katılımcılara salep ikram etmesinin ardından sona erdi.

img_2118.jpg

DERSİM KADIN PLATFORMU'NDAN 8 MART KUTLAMASI

8 Mart Dünya Kadınlar Güne nedeniyle Dersim Kadın Platformu da kutlama etkinliği gerçekleştirdi.

Kadın Platformu adına konuşan Fatoş Yiğit, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

Merkez Seyit Rıza Meydanı'nda düzenlenen kutlamalarda 8 Mart'ın tarihine ilişkin konuşmalar yapıldı.

img_2122-001.jpg

*8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı

*Eşit işe eşit ücret sağlanmalı

*İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmalı

* Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli,  güvenceli iş güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

*Kapatılan kamu kreşleri açılmalı, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılmalı,

*Doğum izinleri 24 haftaya çıkarılmalı, devredilemez babalık izni düzenlenmeli, süt izninin kullanımı önündeki keyfi engeller kaldırılmalı ve ücretli-ücretsiz doğum izninden dönen kadınların statü kaybı yaşaması engellenmeli,

* Kadın Bakanlığı kurulmalı,

*Kadınlara ve lgbti+'lara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı önleyici yasal düzenlemeler acilen yapılmalı,

*Grevli toplu sözleşme hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki engeller kaldırılmalı,

* Kamu kurumlarının bütçeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanmalı,

*OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilmeli,

*Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulmalı. Eşit ve özgür biçimde barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşulların oluşması sağlanmalı,

*Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmeli,

*İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilmelidir.

Yaşamın yarısıyken yok sayılmayı reddediyoruz! Dünyanın dört bir yanında alanlardan, meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten, her yerden sesleniyoruz:  Eşit ve özgür bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 

Konuşmaların ardından kadınlar davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek 8 Mart'ı kutladı.

img_2112-001.jpg

img_2106.jpg

img_2138.jpg

CHP'LİLER ANAFATMA'DA MUM YAKTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Örgütü de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Anafatma'yı ziyaret ederek mum yaktı.

Partili kadınların yanı sıra CHP Belediye Başkan Adayı Dr. Yusuf Kenan Aydın'ın da katıldığı ziyarette kadınlar mumlar yakarak dualar etti.

7e132508-89e2-4736-b89b-1ad95a455317.jpg