Ercan TOPAÇ

Dersim Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde Şehir Tiyatrosu altyapı çalışmalarına başladı. Belediye çocuk korosunun yanı sıra 20’nin üzerinde kültür-sanat atölyesi kurulması konusunda da adımlar atmaya başladı.

Dersim Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan Şehir Tiyatrosu’nun altyapı çalışmalarına, Arêye Kay (Oyun Değirmeni) isimli tiyatro grubunun yönetmen ve oyuncusu Yılmazcan Şare ile aynı grubun oyuncusu Musa Oktay tarafından yapılmaya başlandı.

Kurulacak olan tiyatro atölyesi için belediye çalışanları ile yurttaşlardan 16 ile 70 yaş arasında oyuncu seçimleri yapıldıktan sonra çalışmalara başlanacak.

Yine belediye bünyesinde Dersim Halk Şarkıları Çocuk Korosu kurulması için de çalışmalara başlandı. Koro, Kırmancki, Kırdaşki ve Türkçe olmak üzere üç dilde eserler seslendirecek.  Koro Metin Kahraman ve Zeynel Kılıç tarafından yönetilecek. Yılmaz Çelik ile ilde bulunan diğer sanatçılar da koroya katkılar sunacak.

Kültür müdürlüğü bünyesinde müzik, edebiyat, resim gibi 22 farklı atölye de kurulmaya başlandı.

Altyapısı oluşturulan kültürel ve sanatsal çalışmalara ilişkin konuşan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersim'in kültürüne sahip çıkma bu kültürü ileri taşıma açısından değerli sanatçı dostlarımızla bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar şimdilik üç ayaktan oluşuyor. Tiyatro kurslarımız, atölye çalışmaları ve Kirmancki, Zazaca, Türkçe dillerinde yapılacak olan koro kurslarımız.  Bu çalışmaların her birini ilimizde müziğe, tiyatroya dair çalışma yürüten arkadaşlarımız yürütüyor.  Esasen amacımız ilimizin dilimizin, kültürümüzün unutulmaması için çalışma yapan ve bu anlamda Dersim’in kültürüne katkı sunan herkesi buluşturabilmek. Bunu başarabilmek, yüzyıllardır bugüne aktarılan kültürü gelecek nesillere aktarabilmek, gelecek nesillerle buluşturabilmek bizim için çok büyük bir değer taşıyor” dedi.

Kapitalist kültürün diğer bütün kültürleri yok ederek tamamen tüketime endeksli bir kültür ortaya koyduğuna vurgu yapan Maçoğlu, “Bunu yaparken diğer bütün, kültürler, diller kapitalist kültür tarafından yok sayılıyor.  Örneğin UNESCO’nun yaptığı açıklamada Hemşince, Zazaca ve Lazca gibi diller yok oluyor. Sürekli tüketime dönük var olan kapitalist kültür birçok alanda yaşamı, geçmiş kültür değerlerini eritiyor.

 Bu anlamıyla Dersim’e dönecek olursak Dersimde kendine has inancı, kültürü ve diliyle yüzyıllardır bir asimilasyon politikasıyla yok olan bir kültür söz konusu.  Sanatçılarımız, STK’lar birçok kurum ve kuruluş kültürümüze, dilimize dönük çalışma yapıyor. Bizim amacımız da yukarıda bahsettiğim gibi Dersim’in kültürüne katkı sunan herkesi buluşturabilmek ve bu anlamda çalışmalar yürütmek” diye konuştu.