Dersim Barosu’nun çağrısı üzerine Merkez Moğultay Mahallesi’nde bir araya gelen Avukatlar, CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yüzlerce vatandaşlar buradan alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca sık sık Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesini protesto eden grup Seyit Rıza Parkı’nda Elçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

baro_ic-005.jpgTahir Elçi’nin hedef gözetilerek katledildiğini belirten Dersim Barosu Başkan Vekili Özgür Ulaş Kaplan, “Kamuoyu tarafında da bilindiği üzere Diyarbakır Baro başkanı geçtiğimiz aylarda CNN Türk'te yayınlanan bir tartışma programında, “PKK'nin terör örgütü olmadığı” şeklindeki sözleri nedeniyle, hakkında örgüt propagandası suçundan dava açılmıştı. Bu soruşturma sürecinde resmi yetkililer ve tetikçi yandaş bazı yayın organları tarafından, hedef gösterilmiş ve hakkında bir linç kampanyası başlatılmıştı. Hedef gösterilen ve hakkında hain ve terörist şeklinde haberler yapılan Elçi, planlı bir linç ve itibarsızlaştırma kampanyasına maruz kalmış ve bu süreçte yaşanan katliamın ortamı yaratılmış ve bir algı operasyonunun sonucu kamuoyu hazırlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar muhalifler, aydınlar, demokratlar ve hak arama mücadelesi içerisinde yer alan binlerce insan sürekli olarak şiddete maruz kalmış, katledilmiş, yargılanmış ve cezalandırılmışlardır. Tahir Elçi de bu uygulamalardan katledilerek nasibini almıştır. Kendisi bugüne kadar her zaman barış için çaba sarf etmiş, kalıcı barışın tesisi, hukuk devletinin egemen olması ve şiddetin sonlandırılması için defalarca kez başkanı olduğu hukuk kurumu adına çağrılarda bulunmuş ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunmuştur” dedi.

Katillerin bir an önce ortayı çıkarılması ve olayın tüp çıplaklığıyla aydınlatılması gerektiğine vurgu yapan Kaplan, “Çatışma arasında kalarak hayatını kaybetti denilerek olayın karanlığa ve faali meçhul cinayetler listesine eklenmesi mümkün değildir. Bir çatışma yaşanmış ise ne şekilde vurulduğu açık bir şekilde tespit edilmelidir.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hemen olayın arkasında yaptığı açıklamada Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayı ile ilgili olarak “ terörle mücadelede ne kadar doğru yolda olduklarını ve durmak yok, yılmak yok kararlıkla yola devam” seklinde açıklama yapmıştır. Yaşanan katliam akabinde yapılan bu türden açıklamalar yeni katliamlara davetiye çıkaracak tarzda açıklamalardır. Şiddetin son bulması ve yaşanan tüm karanlık cinayetlerin, üzerine kararlıkla gidilerek, katilerin ortaya çıkarılması ve adaletin tesisine yönelik bir tarz hâkim olmalıdır. En tepedeki resmi yetkililer açıklamaları ile önümüzdeki süreçte de yaşanabilecek katliamları doğrudan teşvik etmekte ve ölümü ve şiddeti tek çözüm yolu olarak göstermektedir” diye konuştu.

Kürt sorununun çözülmemesi nedeniyle 40 bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini, binlerce köyün boşaltıldığına değinen Dersim Barosu Başkan Vekili Özgür Ulaş Kaplan, “Mevcut sorunun artık şiddet ile çözümünün mümkün olamayacağı tüm duyarlı kamuoyu tarafından, her fırsatta dile getirilerek çağrılar yapılmaktadır. Tahir Elçi’de şiddetin son bulması çağrılarını yaptığı bir açıklama da, şiddetin kurbanı olmuştur. Tahir Elçi gibi yüzlerce aydın, demokrat, gazeteci, hukukçu, insan hakları savunucusu bu ülke de katledilmiştir.

Kürt sorununun çözümünü asayiş sorunu olarak gören ve son terörist ölene kadar şiddet ile soruna çözüm aranacağı yönünde açıklama yapan devlet yetkililerine buradan bir kez daha sesleniyoruz. Şiddet ile dünyada hiçbir devlet benzer sorunlarını çözememiştir. Türkiye Cumhuriyeti de 30 yıldır uyguladığı şiddet yöntemlerinin çözüm olamayacağını artık ne zaman anlayacaktır. Çözüm demokratikleşme ile ancak mümkün olabilir. Bu kapsamda çözüm süreci ile başlatılan diyalog sürecine hemen geri dönülmeli ve somut adımlar ile sorunun kalıcı olarak çözüm yöntemleri aranmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaplan, sözlerini Tahir Elçi’nin katledilmeden önce söylediği “Artık silah, çatışma ve operasyon istemiyoruz” sözleriyle sonlandırdı.

Protestoda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul da Elçi’nin katledilmesini şiddetle kınadı.