Derneğin Kurucu üyesi Aysel Doğan, kültür, sanat, dil, inanç, cinsiyet, ekonomi, tarih, ekoloji, eğitim, insan hakları konularında kapsayıcı çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Eğitmen, siyasetçi, avukat, akademisyen, yazar, sağlıkçı, din adamları ve mimar gibi toplumun değişik kesimlerinden insanların bir araya gelerek kurduğu 'Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği' 26 Temmuz'da açılacak. Konuya ilişkin bilgi veren Derneğin kurucu üyesi Aysel Doğan, dernek tüzüğünün halkın tüm sorunlarına cevap olabilecek nitelikte olduğunu kaydederek, 'Dersim Alevilik inancı, kültürü ve felsefesi doğrultusunda, alevi inancının ve kültürünün yaşatılması, kutsal günler ile ibadetlere ilişkin ritüellerin bilince çıkarılması ve yaşamsallaşması, geliştirilmesi, yayma ve uygulamalarına yönelik her düzeyde çalışmalar yürütülecek. Sosyal, kültürel, sanatsal, akademik, bilimsel, tarihsel çalışmalar olacak. Yine eğitim, doğa ve çevrenin korunması ve ekolojik bir yaklaşımı geliştirmek, cinsiyet özgürlükçü anlayışla başta kadınlar olmak üzere, çocuk ve gençlik, engelliler, yoksulluk ve yoksunluk içinde olanlar, göç mağdurları, köyü boşaltılanlar gibi tüm toplumsal kesimlere yönelik çalışmalarımız olacak. Demokrasi, insan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi ve inanç özgürlüğünün sağlanması çalışmaları, insan hak ve özgürlükleri, eşitlik, kardeşlik ve barış gibi temel değerlere sahip çıkma ve bu çerçevede toplumsal projeler üretme ve uygulama, basın yayın gibi iletişim alanlarında çalışmalar olacak' dedi.

'Dini ritüeller anadilde olacak'

Dini ibadet ve ritüellerin anadilde yapılacağını ve Alevilik inancını yaymada din, dil, ırk, cinsiyet ve siyasal görüşe eşit mesafede yaklaşacaklarını dile getiren Doğan, 'Dersim Alevi inancı ve kültürünün yaşatılması, kutsal günler ile ibadetlere ilişkin ritüellerin yaşamsallaşması ve bilince çıkarılması, bu çerçevede halkın kendi anadilini kullanmasını sağlamak ve geliştirilmesi için çalışmalarımız olacak. Çalışmalar ırk, dil, din ve inanç, cinsiyet, siyasal görüş ve düşünce ayırımı gözetmeden yürütülecektir' şeklinde konuştu.

FERHAT ARSLAN