Futbolcu, saldırıya “Dersim doğumluyum, Tunceli değil” şeklinde tepki gösterdi.

 

Futbola 13 yaşında başlayan, Alman genç milli takımında oynayan Dersimli Deniz Naki, şu anda Gençlerbirliği formasıyla spor yaşamını sürdürüyor.

 

Alman kamuoyunun da yakından tanıdığı Naki, koluna yaptırdığı dövme ile dikkatleri üzerine topladı. Alman Bild gazetesi 2010 yılında futbolcuyla yaptığı röportajda “Kürt Naki” tanımlamasını yapmış; Naki gazetenin dövmeyle ilgili sorusunu, “ben nereden geldiğimi bilmediğim için değil, daha çok çocukların Kürt kökenine sahip olduğu için utanmaması adına bu dövmeyi yaptırdım. Kürtlerin pek çoğu Türk olduklarını söylüyor… Bence her insan sahip olduğu etnik kökeni ile gurur duyabilmelidir” şeklinde yanıtlamıştı.

 

Deniz Naki, bu dövme nedeniyle sosyal medyada ırkçı saldırılara maruz kaldı. Facebook üzeri yapılan saldırılara futbolcu bir açıklama yaparak cevap verdi.

 

Gençlerbirliği’nin ‘Karakızıl’ taraftar grubunun Facebook sayfasında Türkçe tercümesi yayımlanan açıklamasında Naki, “bundan sonra herkes benim ne düşündüğümü ve kim olduğumu bilsin diye bu yazıyı yazmaya karar verdim. Ben Dersim doğumluyum, Tunceli değil. Bunu politikacılar gibi çıkar elde etmek için söylemiyorum, bunu söylemekten başka bir seçenek göremiyorum önümde. Bu aynı zamanda yaptırdığım dövmenin nedenidir. Aleviyim. Bunu ırkçı bir anlamda söylemiyorum, sadece birçok insan sorduğu için yanıtlıyorum. Ve bunun yüzde 100 arkasındayım” dedi.

  

Hiçbir millete karşı önyargısı olmadığını ve tüm dinleri de saygı ile karşıladığını söyleyen Naki, “ben saygı gördüğüm ölçüde tüm insanları kökeni ne olursa olsun olduğu gibi kabul ederim. Birbirimizi anlamak için aynı dili konuşmamıza gerek yok. Çünkü hüzün, gözyaşı ve kaderin ne bir dili ne de rengi vardır. İnsan insandır. En iyi dileklerimle” ifadesini kullandı.

 

Dersimli bir ailenin çocuğu olarak Almanya'da 1989’da dünyaya gelen Naki, doğduğu şehrin takımlarından FC Düren 77’de  futbol hayatına başladı. 1996'dan 2003'e kadar ise FC Düren-Niederau  takımının altyapısındaydı. 2003'te Bayer Leverkusen’in  altyapısına transfer oldu.

 

2007-08 sezonunda Leverkusen U-19 takımında forma giymeye başladı. 2008-2009 sezonuna da Bayer Leverkusen II takımıyla başladı. İkinci devre ise tecrübe kazanması için Rot Weiss Ahlen’e kiralandı.

 

2009-10 sezonu başında 2. Bundesliga takımlarından FC St. Pauli’nin  dikkatini çeken futbolcu, Haziran 2012'ye kadar sürecek sözleşmeye imza attı.

 

Daha sonra SC Paderborn’a transfer olan Naki, 2013’ten bu yana Gençlerbirliği’nde orta sahada oynuyor.

Kaynak: Fıratnews