Dersim Belediyesi öncülüğünde “Unutturmak değil yüzleşmek; soykırım tanınsın ve Dersimi Yeniden İnşa Edelim!” sloganıyla 4-5 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacak olan konferans için basın toplantısı ile katılım çağrısında bulunuldu.

 Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleşen açıklamaya HDP Milletvekili Alican Önlü, Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Belediye Eşbaşkan yardımcıları İbrahim Kasun ve Hüseyin Tunç katıldı.

Çağrı metnini okuyan Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, 1935 ile 1946 yılları arasında Dersim’de yaşanan insanlık dramının Türkiye’deki en acımasız hadiselerinden biri olduğunu belirterek, “Dersim halkına karşı yapılan sistematik saldırı yüz bine yakın insanımızı yitirmemize, on binlerce insanımızın sürgün edilmesine, rayberlerimizin idam edilmesi ve yerleşim yerlerimizin talan edilmesine neden olmuştur” dedi.

 38 Tertelesinin üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen yaraların halen kanadığını söyleyen Altun, “Yaraların sarılması, Dersim’in tarihsel, kültürel ve coğrafik olarak yeniden inşa edilmesi için yapmamız gerekenler var. Bunun yolu da geçmişe sahip çıkıp, toplumsal ve kolektif hafıza oluşturmaktan geçiyor” şeklinde konuştu.

4 Mayıs 1937 tarihin kara günü olduğunu söyleyen Altun, “Kara günün anlam ve önemine uygun kent merkezinde anma ve aynı amaçla konferans düzenliyoruz. Dersim 38 bir kesimin değil her Dersimlinin acısı ve kanayan yarasıdır. Asla siyaset malzemesi yapılamaz, istismar alanı olarak kullanılamaz. Halkın Belediyesi olarak buna asla izin vermeyeceğiz ve yeni bir kolektif-toplumsal hafıza oluşturacağız” İfadesini kullandı.

4-5 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan konferansa katılım çağrısında da bulunan Altun, “Dersimli aydın, akademisyen, yazar, gazeteci, hukukçu, tarihçileri Dersim tertelesinin tanınması ve yüzleşmenin sağlanması için katkı sunmaya çağırıyoruz” dedi.

4-5 Mayıs tarihinde Dersim’de ilk kez gerçekleştirilecek olan program şöyle:

4 Mayıs:

*Sabah kemikleri ailelerine teslim edilen Canan ve Baran ailelerinin Xozat Axuçan köyünde kemiklerin defin edilecek.

*Kent merkezinde bulunan Seyit Rıza Meydanı‘nda anma ile resmi program başlayacak.

 *Yine Aynı gün katliam yerleri ziyaret edilecek ve anıtların yapılması için kazma vurulacak.

* 4 Mayıs saat 15.00’da ‘‘Unutturmak değil yüzleşmek; soykırım tanınsın ve Dersim Yeniden İnşa Edelim!’’  başlığı altında 1937-38 konferansının ilk oturumu Dersim Otogar Düğün Salonu’nda başlayacak.

* Akşam ise Kent merkezinde ve İlçelerde ışıklar kapattırılarak “Xere Merdu” (Ölülerin hayrı için) çılalar yakılıp, dualar edilecek.

5 Mayıs:

 Saat 09.00’da başlayan konferans saat 18.30’da son bulacak. Konferansın sonunda “Şîwarane 1937-38 Vami”  başlığı altında sanatçılar Dersim 1938 ağıtlarını söyleyecek.