Dersim’de Devrimci Güç Birliği seçim öncesi son mitingini yaptı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde ilk konuşmayı yapan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, düzen partilerinin gözünü Dersim’e diktiğini belirterek, “Bütün düzen partileri bilsin ki; Dersim 30 Mart’ta devrimci geleneğine sahip çıkacak” dedi. CHP’nin, cemaat ve MHP ile kol kola girdiğini belirten Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Dersim’i alacağımızdan adım gibi eminim” sözlerini hatırlatarak, “Sayın Kılıçdaroğlu 30 Mart sabahı adını şaşırabilir. Bu kadar emin olmasın, Dersim halkı bu ittifaka ve kirli pazarlıklara 30 Mart günü gerekli cevabı verecektir” şeklinde konuştu.

demirtas_ic-002.jpg

ÇOCUK KATİLLERİ VE HIRSIZLARDAN HESAP SORACAĞIZ

Daha sonra söz alan Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ise Dersim’de bir kez daha emeğin ve özgürlüğün yerel yönetimini oluşturacaklarını belirterek, “Dersim’de barışın ve emeğin yönetimi oluşturulacak. Seçim sathında artık son dönemeçteyiz. Dersim’de iki ses var; biri egemenler ve onların temsilcileri, diğeri ise halkın ve emeğin güçleri” dedi. “30 Mart’ta çocuk katili ve hırsızlardan hesap soracağız” diyen Tüzel, “Oylarımız hırsıza, çocuk katillerine, işçi cinayetlerinin sorumlularına değil, emeğin ve barışın adaylarına gidecek” şeklinde konuştu.

Mitingin son konuşmasını yapan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dersim’e kendi yerel yönetimleri tarafından Seyit Rıza Heykeli dikildiğini belirten Demirtaş, “Şimdi artık önümüzdeki dönemde en kısa zamanda bir tarafına Mazlum Doğan’ın bir tarafına İbrahim Kaypakkaya’nın heykelini dikmek kaldı. Onu da arkadaşlarımız en kısa sürede umarım gerçekleştireceklerdir” dedi.

demirtas_ic1.jpg

DEMİRTAŞ, “DEMOKRASİ BAŞBAKANDA KAŞINTI YAPIYOR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tek adımlığa padişahlığa çok alıştığını ileri süren BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başbakan demokrasi sözcüğünü duyduğunda tüyleri diken diken oluyor. İnanın ki tek adamlığa, padişahlığa o kadar alışmış ki demokrasi dendiğinde kulakları en dikleşen odur. Bunlar ne diyorlar diye. Çünkü demokrasi rahatsız ediyor. Kaşıntı başlatıyor alışmış tek adamlığa” dedi.

Tunceli’de iki gücün yerel seçimlere girdiğini dile getiren Demirtaş, “Dersim Halkı unutmasın. Burada iki güç seçime giriyor. Bir biz bir de öbürleri. Fetullah Gülen ve Tayyip Erdoğan. Taktir sizindir. Dersim Halkı Fetullah Gülen ve Tayyip Erdoğan’a kaç oy verecek göreceğiz. Berkin Elvan’ı katledenlerden hesap sorabilmenin yolu onların katillerini burada sıfırlamaktır. Tek bir oy bile Dersim’de onlara gitmemeli. AKP buradan tek bir oy bile almamalı” diye konuştu.

 “ALEVİ ÇOCUK VE GENÇLERİ POLİS TARAFINDAN SEÇİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ”

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi ve sonrasında yaşanan olaylarda Alevi çocuk ve gençlerinin polis tarafından seçilerek, takip edilerek öldürüldüğünü ileri sürdü.

Demirtaş, “Dersimli şunu iyi biliyor; farkında. Başbakan diyor ya yüzü kapalıydı çocuk olduğunu polis nereden bilecek. Senin polisin yüzü kapalı çocuk olduğunu anlayamıyor ama o kalabalık içinde Alevi çocukları tek tek tanıyor, tek tek vuruyor. Ya onu nasıl beceriyor. Bunlar da tesadüf mü? Bu üstü örtülü bir Alevi katliamıdır. Bize hikaye anlatmasınlar. Bu bilinçli şekilde Alevi gençlerine, çocuklarına yönelmedir. Yüzü kapalıymış seçemedik. Her birini önceden tespit edip, peşlerine düşüp alanlarda sokaklara infaz ediyorlar çocuklarımızı. Dersimli bu zihniyete oy veremez. AKP’ye buradan sadece onlar gibi katil, cani; katil ruhlu olanlar versin. Dersimli AKP’ye tek bir oy bile vermemeli” şeklinde konuştu.

demirtas_ic2.jpg 

DEMİRTAŞ, “CHP, DERSİM’DEN NE İSTİYOR”

Konuşmasında CHP’ye yönelik de eleştirilerde bulunan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Allah billah aşkına CHP Dersim’den ne istiyor. 91 yıllık partisiniz. Dersim’in neyini çözdünüz. Bir tane örnek versinler. 91 yılda her yıl bir sorununu çözseydiniz burası Paris olurdu. Alevi katliamının, 38’in hesabını sorardınız. Hiç bir şey yapmasaydınız Dersim’de işsizlik biterdi. 91 yılda bir şey yapmamış bir parti niye Dersimlilerin yakasına yapışır. O partide olup da yüreği Dersimliyle birlikte atan, demokrak, ilerici olanlar terk edin orayı. O parti size göre değil. Sizi kurtaracak olan o zihniyet değil” dedi.

Demirtaş, konuşmasının ardından Belediye Eşbaşkan adaylarıyla birlikte kitleyi selamladı. Demirtaş, mitingin ardından karayolu ile Tunceli’nin Pülümür İlçesi’ne geçti.

BDP’nin Tunceli mitingine, Demirtaş’ın yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Yılmaz Güney’in Eşi Fatoş Güney, Akın Birdal, Sanatçı Ferhat Tunç da katıldı.