DEDEF tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

Türkiye’de 10 Ocak 2016 tarihinde yayınlanan ve çeşitli üniversitelerde görevli 1128 akademisyenin imzaladığı ‘Barış Bildirisi’ ile ilgili tartışma devam ederken, Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü, bu metni imzalayan 7 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.

Tunceli Üniversitesi’nde görevli olan ve ‘Barış Bildirisi’ne imza atan 1128 akademisyen arasında bulunan Tunceli Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kerim Gültekin, Araştırma Görevlisi Adnan Şahin, Doç. Dr. Candan Badem, Yrd. Doç. Dr. Gürçağ Tuna, Araştırma görevlisi Melek Zorlu, Araştırma Görevlisi Onur Özgür, Araştırma Görevlisi Savaş Dede hakkında idari soruşturma başlatılmasının ardından, 13 öğretim görevlisinin daha arkadaşlarına destek vermek amacıyla bildiriyi imzaladığı belirtildi. Tunceli Üniversitesi’nde bildiriye imza atacak öğretim görevlisi sayısının daha da artabileceği belirtildi.

Bizler Dersim halkı olarak yıllardan beridir Dersim’in birçok sorununa karşı duyarlı ve büyük özverilerle birçok baskıya ve yıldırmaya direnerek kentimizde evlatlarımızın eğitimine katkı vermiş bu üniversite hocalarımızın soruşturmaya uğramalarını geleceğimize karşı yapılmış bir hak ihlali kabul etmiyoruz.

Sadece barış talebiyle kaleme alındığı çok açık olan bu bildiriyi sahipleniyor ve bildiriye imza atan tüm hocalarımızın yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz!

Türkiye hükümetinin akademisyenlere yönelik soruşturmaları durdurmaya, uluslararası insan hakları değerlerine uymaya ve sivil özgürlüklere –ifade özgürlüğü de dahil- saygı duymaya çağırıyoruz.

Dahası söz konusu bildiriye imza atan akademisyenlerin can güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor, bunun için de dayanışmamızı onlardan eksik etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz!

Bildiriye imza atan hocalarımıza yönelik tehditleri göğüsleyebilmek için yanlarında olacağımızı, tehdit ve nefret içerikli yayın yapan ulusal ve yerel medya kuruluşları hakkında Dersimliler olarak hukuki girişimlerde bulunacağımızdan da kimsenin şüphesi olmamalıdır!