Sanat Sokağı’nda bir araya gelen ve aralarında DDHD’nin Belediye Başkan Adayı Ali Tacar’ın da bulunduğu grup, buradan alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

DDHD adına basın açıklamasını okuyan Tahir Demirtaş, “Bu gün ortaya çıkan gerçekler bugünün değil bir bütün olarak devletin alışılagelmiş gerçeklerinin su yüzüne çıkmasıdır. Ayakkabı kutularındaki milyonlar, yatak altlarındaki para sayma makinaları binlerce kişiye ait telefon konuşmalarının kayıtları sistemin çürümüşlüğünün kanıtıdır. Ayakkabı kutularında saklanan; daha fazla kar etmek için esnek çalışma koşullarında çalıştırılan, ‘iş kazası’ süsü vererek öldürülen on binlerce emekçinin yaşam hakkıdır. Ayakkabı kutularında saklanan; onurlu bir yaşam hakkını savunduğu için meydanlarda coplanan, gaz bombalarıyla öldürülen, yerlerde sürüklenen sefalete mahkûm edilmiş insanların hakkıdır. Ayakkabı kutularında saklanan;  yaşadığı çevreyi ve doğayı sahiplendiği için öldürülen halkın sağlıklı yaşam hakkıdır. Ortaya saçılan yolsuzluk, rüşvet, rantiye ve talan bu köhnemiş düzenin içerisinde yaşanan gerçeklerin küçük bir parçasıdır. Sadece operasyonlarda ele geçirilen altınlar, ayakkabı kutuları içinde saklanan paralar değil; bu imtiyazlı zengin zümrenin fabrikaları, gökdelenleri, yatları, sahip olduğu holdingler, malikânelerin hepsi ama hepsi asgari ücretle sefalet koşullarında yaşamaya mecbur kılınan milyonlarca emekçinin çalınan alın teridir, emeğidir” dedi.

ddhd_ic.jpg

Açıklamasında muhalefet partilerini de eleştiren Demirtaş, “yolsuzluk karşıtı söylemleriyle oluşan muhalefeti ardına takmayı hedefleyen CHP ve MHP’nin yolsuzluk hikâyeleri, oluşturulan bütçelerin, daha önceki hükümetlerce ayrılan örtülü ödeneklerin nasıl kullanıldığı, bu kesimlerce yaratılan rantiyenin yakınlarına nasıl peşkeş çekildiği emekçilerin hafızasındaki yerini korumaktadır. Genel anlamda egemen sınıflar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı dönemsel olarak kendini temiz göstermeye çalışan bu klikler yaratmaya çalıştıkları bilinç bulanıklığı konusunda başarıya ulaşamayacaklardır. Sistemi anlamak için 17 Aralık operasyonlarına ve telefon kayıtlarına ihtiyacımız yoktur. Vuku bulunan gerçekler sistemin yaşam tarzıdır. Halkın geleceğine sahip çıkma kararlılığı ve mücadelesi devletin karanlık kutularına sığmayacaktır. Yaratılan talan, yağma ve korku imparatorluğu,  ilelebet sürmeyecektir” diye konuştu.