Soru önergesinde şu ifadelere yer veren CHP’li Aygün, “ABD merkezli CNN'de yayınlanan bir röportajda kendisini Deraa'lı Sami Yusuf olarak tanıtan kişi, Suriye'deki protestoları kameraya aldığı için tutuklandığını iddia ederek, Ahrar eş-Şam Tugayları'yla birlikte savaştığını belirtmiştir. Deraa'lı Sami Yusuf yaptığı açıklamada: "Halep'teki hayatımız böyle. Hükümet güçlerine karşı savaşıyoruz. Başka bir şey hatırlayamıyorum. Daha sonra normal yaşama ve mülteciliğe geri dönerek Türkiye'ye gidiyoruz. Biz mücahitleri yabancı olarak görmüyoruz. Biz onları kardeşimiz gibi görüyoruz çünkü onlar Müslümanlar. Onlar Libya'dan, hatta ABD'den, Fas'tan, Tunus'tan ve bütün Arap ülkelerinden geliyorlar. Elhamdülillah, bize yardım etmeye geliyorlar. Şu anda Türkiye'deyim, yeni geldim. Bizim ayda 3 ya da 4 gün rahatlamak için buraya geldiğimizi söyleyebiliriz. Kurşun seslerinden, bombardımandan ve insan çığlıkları karşısında rahatlamak için" cümlelerini kurmuştur.

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Güvenlik Konseyi'ne gönderilen mektupta, "Halep'te yaklaşık 1000 fabrika yağmalandı ve bu fabrikalardan çalınan mallar Türk hükümetinin yardımıyla ve bilgisi dâhilinde Türkiye'ye transfer edildi. Bu, korsanlığa kadar uzanan yasa dışı bir saldırı eylemidir. Suriye halkının rızkını hedef alan bir eylemdir" ifadeleri kullanılmıştır” Dışişleri Bakanından şu sorularına yanıt istedi:

1.         2012 yılında Suriye’den Türkiye’ye sığınanların sayısı kaçtır? Kaldıkları illere göre dağılımı nedir?

2.         2012 yılında Türkiye’ye sığınıp daha sonra Suriye’ye dönenlerin sayısı kaçtır?

3.         Sığınmacıların istedikleri zaman Türkiye’ye gelip istedikleri zaman Suriye’ye gidebilmekte midir?

4.         Sığınmacıları kabul ederken haklarında bir adli araştırma yapılmakta mıdır?

5.         Suriye’den gelen sığınmacılar içinden sabıka kaydı bulunan tespit edilmiş midir?

6.         Suriye’den gelen sığınmacılar içerisinden Suriyeli yetkililer tarafından hakkında arama kararı çıkarılan var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?

7.         Hükümet güçlerine karşı savaştığı bilinen kaç sığınmacı Türkiye’ye sığınmıştır?

8.         Deraa'lı Sami Yusuf iddia ettiği gibi ayda 3 ya da 4 gün rahatlamak için Türkiye’ye gelip Suriye’ye gittiği doğru mudur? Bu duruma neden izin verilmektedir?

9.         Suriyeli sığınmacılardan kaçı aylık olarak gelip gitmektedir?

10.       Suriye’de iç savaşa karıştığı tespit edilen sığınmacı var mıdır? Kaç kişi tespit edilmiştir? Haklarında bir işlem yapılmış mıdır?

11.       Türkiye, Suriyeli sığınmacılara ne gibi yardımlarda bulunmaktadır? Sığınmacılara maaş verildiği iddiaları doğru mudur?

12.       Halep’teki yağmalama ile ilgili iddialar doğru mudur?

13.       Halep’te fabrikalardan çalınan malların Türkiye'ye transfer edildiği iddiası doğru ise bu bilginiz dâhilinde mi yapılmıştır? Buna neden izin verilmiştir?

14.       Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi yağmalanan malları sahiplerine geri vermeye ve bu olaylarda zarar görenlere tazminat ödeme isteği kabul edilirse tazminatı devlet bütçesinden mi yoksa kendi bütçenizden mi ödersiniz?

15.       İddia edildiği gibi transfer işlemi yapılmış ise bu mallar nerededir? Malların Türkiye’ye girişini kim sağlamıştır?