Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) 1.Olagan Genel Merkez Kongresi Belediye Konferans salonunda gerçekleştirildi. Kongreye, Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP MYK üyesi Çilem Öz, Ocak Pirleri, çevre illerden gelen Demokratik Alevi Dernekleri Eşbaşkanları ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Pirlerin duaları ve yakılan çılalarla başlayan kongrede daha sonra divan oluşturuldu.

Kongrenin açılışında konuşan Nesimi Genlik, “Raa Haq inancını tekrardan neslimize öğretmek, haq yolunda yürümek ve barışı yaşatmak için bu mücadelenin içine girdik. Bizim inancımızda savaş yoktur. Bizim inancımızda sevgi, hoşgörü, dostluk ve barış vardır. Her canlıya aynı nazardan bakan milletiz. Ama gelin görün ki Dersim’de baraj ve HES’ler yapılarak doğa katletmek isteniyor. Coğrafyamızı tahrip etmek ve katletmek istiyorlar. Pir, ocak, evliya, tarih ve inancımıza yakışır bir şekilde mücadele ruhumuzu sergileceğiz” dedi.

Ardından konuşan Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun ise, merkezi kongrenin Dersim’de gerçekleşmesinin Aleviler açısından anlamlı ve önemli olduğunu belirterek, “Dersim’in Raa Haqi inancının tarihsel süreçte merkezi yeri olması nedeniyle kongrenin burada yapılması bizlere önemli bir misyon biçmiştir. Bu süreçte oynamamız gereken rol, misyon ve inancımızın gereğini yerine getireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Alevilerin her zaman mazlumun yanında yer alan bir halk olduğunu söyleyen Altun, “Biz Aleviler tarihte hem mazlum olmuş hem de mazlumun yanında yer almış bir halkız. Aleviler, ezilen, katledilen, soykırımdan geçirilen halkların yanında olmalıdır.  Alevilik felsefemiz insanı kendisine merkez olarak oturtmuşsa nerede insanlık zulüm altındaysa Alevi inancı, bilinci ve kültürü orada olmalıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, faaliyet ve mali raporları okunarak oylamaya sunuldu.

Ardından 34 yönetim ve üst delegelerin oluşumu için seçime gidildi. Yapılan seçimlerin sonucunda Nesimi Genlik ile Hülya Bozkurt Eş Genel başkanlığa seçildi. Kongre çılaların sonlandırılmasıyla tamamlandı.