Tunceli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çöpü kaynağında, yerinde ayrıştırma projesine pilot bölge olan Atatürk (Sihenk) Mahallesi Yaşam Kent Sitesi’nden start verildi.

Proje kapsamında site sakinlerinin yanı sıra okullar ve kamu kurumları ziyaret edilerek bilgilendirme çalışması yapıldı.

cop_ic.jpg

Belediye Temizlik İşleri Müdürü Hakkı Bozkurt “Çöpe Atarken Geri Düşün” adlı proje hakkında şu bilgileri verdi: “Çevre bilincini kazandırmak amacıyla projeyi tüm okullarda ve kamu kurumlarında başlattık. Önceden ortak topladığımız kağıt, plastik, cam, metal ve evsel atıkları biz toplu olarak alıyor ve depolama sahasına götürüyorduk. Artık bundan sonra kağıt, plastik ve metal gibi materyalleri ayrı ayrı toplayarak ihalesi yapılan firma tarafından alınıp, sanayiye kazandırılacak. Böylece geri dönüşüme başlanıyor olunacak ve bu geri dönüşümde ekonomiye katkı sağlanacak, çöp miktarı azalacak ve enerji tasarrufu yapılmış olacak. Başlatmış olduğumuz bu proje kapsamında, zaman zaman konu ile ilgili çalışan çevre mühendisimiz Nilgün Tayhan tarafından eğitimler verilerek, özellikle okullardaki öğrencilerin çevre konusunda daha duyarlı olmaları ve bilinçlendirilmelerini hedefliyoruz. Geri kazanım torbaları ve kutuları belediyemiz tarafından belirtilen günlerde okul, apartman ve mahallede bırakılan noktalarda katı atık proje ekipleri tarafından düzenli olarak alınacaktır. Biz gelecek nesillere temiz bir toplum ve kirletilmemiş bir çevre ile birlikte çevre konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Bundan dolayı tüm halkımızdan bu konuda duyarlı olmaları bekliyoruz ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz“ dedi.

cop_ic1.jpg

“Neden Geri Dönüşüm”

Geri dönüşüm, genel hatları ile yeniden değerlendirme anlamı taşımakta olduğuna değinen, Çevre Mühendisi Nilgün Tayhan ise ”Geri dönüşümü, yeniden değerlendirme imkânı olan atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek tekrar üretim safhasına dâhil edilmesidir. Hepimiz biliyoruz ki, kâğıt yapımı için ağaçlar kesiliyor, cam yapmak için taş ve kum kullanılıyor, poşet yâda ambalaj üretimi için yine doğal kaynaklardan faydalanılıyor, yine hepimiz biliyoruz ki, tabii kaynaklarımız sonsuz değil, her üretim sonucu tabii kaynaklarımız azalıyor ve umarsızca kullanıldığı takdirde bir gün tabii kaynaklarımıza elveda diyebiliriz. Geri dönüşümde amaç; lüzumsuz kaynak kullanılmasını engellemek, atığın kaynağında ayrıştırılması sonucu çöp yığınlarından kurtulmaktır. Geri dönüşüm sayesinde doğal kaynaklarımız korunur,  enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır” diye konuştu.