Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Özel İdare Genel Sekreterliği, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Barodan temsilcilerin katıldığı toplantı, Vali Yardımcısı Selçuk Yosunkaya’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Yosunkaya, “Çocuk istismarı ve şiddet vakaları son zamanlarda ülke gündemini meşgul etmektedir. Her gün basında bu tür haberlerle karşılaşmaktayız. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün verilerine bakıldığında ilimizde çocuk istismarı ve şiddetle ilgili yaşanan vaka sayısının oldukça az olması sevindirici bir durum. Temennimiz ilimizde çocuk istismarı ve şiddet vakalarının hiç yaşanmamasıdır. İl Müdürlüğümüz ve ilgili müdürlüklerimiz tarafından Koruyucu ve Önleyici tedbirler kapsamında gereken çalışmalar yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ve yerelde biz Valilik olarak çocuk istismarı ve şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi içinde gereken ehemmiyeti göstermekteyiz ve gerekli çalışmaları yapmaktayız.  Bu toplantımızda da Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuk istismarı ve şiddete yönelik ilimizde yapılması gereken çalışmalar ile alakalı ilgili kurumlarımız ile gerekli olan koordinasyonu sağlayarak çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici ise yaptığı konuşmada “ İlimizde 2017-2018 yılları arasında İlgili birimimiz tarafından 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında 7 çocuk koruma ve bakım altına alınmış 2 çocuk hakkında da koruma ve bakım tedbiri alma işlemleri devam etmektedir. 13 çocuk için danışmanlık tedbiri 3 çocuk hakkında sağlık tedbiri kararları alınmış olup, çocuklarımızın takibi İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda 2017-2018 yılları arasında çeşitli mağduriyetler yaşamış 16 çocuk hakkında yasal süreçler başlatılmış ve çocuklarımızın yaşadıkları mağduriyetleri giderilmiştir. Destekleyici ve önleyici tedbirler kapsamında korunmaya muhtaç durumdaki 166 kız çocuğu 184 erkek çocuk olmak üzere toplamda 350 çocuğumuza Sosyal Ekonomik Destek hizmeti kapsamında yardım yapılmaktadır. Ayrıca korunmaya muhtaç durumunda olan 11 kız ve 7 erkek çocuk kurum bakımına alınmadan aile yanında desteklemek suretiyle bakımlarını sağlamaktayız. 2018 yılında 2 çocuğumuz Koruyucu Aile hizmetinden yararlandırılmıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Sosyal Çalışmacı Umut Demir tarafından katılımcılara, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve uygulanmasıyla alakalı slayt eşliğinde bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda, İlçe Koordinasyon Kurullarının oluşturulması ve aylık olarak İlçelerde yapılan çalışmaların raporlaştırılarak İl Koordinasyon Sekreteryasına bildirilmesi, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yapılacak çalışmaları belirlemek üzere alt komisyonun oluşturulması, çocuklar hakkında alınan kararların takibinin sağlanması, çocuk istismarı ve şiddetle alakalı okullarda eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması, sokakta çalışan çalıştırılan çocukların tespit edilmesi için mobil ekip kurulması ve aile eğitim programlarının yaygınlaştırılması kararları alındı.