Geçtiğimiz Nisan ayında Hozat ilçesine bağlı Kardelen Köyü’nde Ali Efter Aslan tarafında silahla vurularak öldürülen Hasan Hüseyin Aslan’ın öldürülme sebebi henüz açıklığa kavuşmuş değil.

Hozat Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma devam ederken cinayete kurban giden Hasan Hüseyin Aslan’ın çocukları ise cinayetin basına yansıdığı gibi bir arazi anlaşmazlığı olmadığını; olayın farklı boyutları olabileceğini iddia ediyor.

Babalarının 40 yemeği için yurtdışından Hozat’a gelen çocukları, verilen yemeğin ardından babalarının mezarını ziyaret ederek dua etti.

Olayın ardından basında arazi anlaşmazlığı yönünde haberler yer aldığını hatırlatan aile üyeleri, bunun doğru olmadığını, çünkü Ali Efter Aslan ile hiçbir arazi anlaşmazlığı yaşamadıklarını ve Ali Efter Aslan ile köyün hiçbir yerinde arazilerinin sınır bile olmadığını dile getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hasan Hüseyin Aslan’ın oğlu Yüksel Aslan, “Babam bizimle birlikte Almanya’da yaşıyordu. Her bahar köye gelir hem dinlenir hem de bahçe işleri ile uğraşırdı. Köyüne geldiğinde büyük keyif alıyordu. Benim babam 7 çocuk yetiştirmiş hayatın bütün gerçekleriyle yüzleşmiş devrimci kişiliğe sahipti. Köylüler ile asla arazi anlaşmazlığı yaşamaz ve arazi meraklısı bir insan değildi. Gerek köyde gerek Hozat civarımda babam herkes tarafından çok yakinen tanınır ve insani ilişkileri çok iyi olan bir kişiliğe sahipti. Barışçıl kişiliği bütün Hozat Halkı tarafından bilinir kavgacı bir yapısı hiçbir zaman olmadı” dedi.

Yüksel Aslan, “Babam asla arazi meraklısı değildi ve arazi için kimse ile bir kavga yaşaması da ihtimal dışında olan bir gerçektir.  Nisan ayı içinde Mirali Aslan ve Babam Hasan Hüseyin Aslan köydeki bir arazi için köye keşif getirmişlerdi. Jandarma ve hakim ile diğer yetkililer orada görevlerini yaptığı sırada Ali Efter Aslan, keşif alanına gelerek anlaşılmaz konuşmalar yapmış. Keşfi neden getiriyorsunuz? Diyerek babamı tehdit etmiş ve ileri geri laflar konuşmuş. O esnada, keşif için orada olan hakim hakkında işlem yapmak istemiş ancak jandarma devreye girerek Ali Efter Aslan’ı bölgeden uzaklaştırmış. Giderken babama seni öldüreceğim de demiş zaten. 20 Nisan Günü babam, köyde bahçenin sınırında yer alan iğdeleri budayıp bahçe işleri ile uğraştığı sırada saat 15:00 gibi Ali Efter Aslan Taksi ile Hozat ilçe merkezinden köye geliyor ve taksi babamın yakınında geçtiği sırada babama selam vererek oradan geçiyorlar. Ticari taksi Ali Efter Aslan’ı bıraktıktan sonra Hozat ilçe merkezine dönüyor ve aradan 10 dakika geçmeden Ali Efter Aslan tekrar taksiciyi arıyor gel beni köyden al diye. Taksici ben daha 10 dakika olmadı seni köye bıraktım neden geri alayım bir şey mi oldu diye soruyor ama Ali Efter işim çıktı diyerek taksiciyi çağırıyor. Taksici köye tekrar geldiğinde yola yıkın bahçenin içinde babamın kanlar içinde yattığını görüyor hemen ambulans çağırıp jandarmaya haber veriyor. O sırada Ali Efter taksicinin yanına elindeki pompalı tüfekle gelerek hadi gidelim diyor ve taksici sen katilsin Hüseyin Amcayı öldürdün seni götüremem diyerek tersliyor.  Bu sırada Ali Efter Aslan olay yerinden elindeki silahla uzaklaşıyor ve köye ambulans ve jandarma geliyor” diye konuştu.

CİNAYET BİR SIR!

Yüksel Aslan, babasının basında çıkan arazi anlaşmazlığı nedeniyle öldürüldüğü bilgisinin asla doğru olmadığını belirterek şunları dile getirdi: “Babam, kavgacı yada araziyi çok seven biri değil. Devrimci gelenekten gelmiş hayatın gerçeklerini iyi bilen sürekli barışçıl olan bir kişilik sahibiydi. Diğer taraftan babamın katili olan Ali Efter Aslan bozuk bir kişilik sahibi. Zaten sabıka kaydına bakıldığında adi suçtan birçok sabıkası var. İsteyen herkes bu sabıkaları öğrenebilir ve böylece daha rahat analiz yapılır. Bizim Ali Efter ile köyde hiçbir arazimiz sınır bile değil. Onunla neden arazi anlaşmazlığı yaşayalım ki aslında Ali Efter’in babamızı neden öldürdüğünü biz dahil kimse bilmiyor. Cinayeti şu an sadece babamın katili biliyor. O, gerçekleri anlatırsa bütün Hozat halkı gibi biz de gerçekleri öğrenmiş oluruz. Babam bahçede oturarak çalıştığı sırada habersiz öldürülmüş, elimizdeki otopsi raporları bunu gösteriyor. Acımasızca ve canice bir cinayet ve biz bu cinayetin arkasında başka nedenlerin olduğunu düşünüyoruz. Umarım savcılık iyi bir soruşturma yaparak gerçekleri ortaya çıkarır.”