TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Gümüş, önergesinde şunlara yer verdi: “Yerel gazeteler son yıllarda ciddi maddi zorluklar yaşamaktadır. Bu zorlukların başlıca nedeni Kamu İhale mevzuatında yapılan değişikliklerle gazete ilanları zorunluluklarının esnetilmiş olmasıdır. Birçok kamu kurumu, ihalelerini sadece internet sitelerinden duyurur hale gelmiştir. Oysa ilçe bazında yapılan kimi ihalelerin o ilçenin yerel gazetesinde yayınlanması ihalenin başarılı geçmesi ve devletin zarara uğratılmasının önlenmesi açısından çok önemlidir. İhalelerde gazete ilanının zorunlu olmamasından dolayı gelir kaybına uğrayan pek çok yerel basın organı ilan alabilme şartlarını yerine getirmekte de zorlanmaktadır.”

CHP’li vekil şu sorularına Başbakan Davutoğlu’ndan yanıt istedi:

 

Kamu ihalelerinden tüm olası başvuru sahiplerinin haberdar olabilmesi için gazetelerde yayınlanması gerekmez mi?

Kamu kurumları belli bir ücretle verdikleri yerel gazete ilanları ile daha fazla başvuru sağlayarak, ihale başvuru ücretleri aracılığıyla ciddi bir gelir elde etmekte iken, niçin bu uygulamadan vazgeçilmiştir?

Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan ihale ilanları zorunlu olmaktan çıkarılırken bu gazetelerimizin durumları gözetilmiş midir?

Bir taraftan ilan alabilmek için yerel basından pek çok koşul sahibi olması beklenirken, diğer taraftan ilanların zorunlu olmaktan çıkarılması bir çelişki değil midir?

Kamu İhale Kanunu’ndaki esnekliğin ortadan kaldırılarak yeniden ilanların zorunlu hale getirilmesi gibi bir çalışmanız olacak mıdır?

Yerel gazetelerin, ilan alabilme şartlarını yerine getirmek için illerde en az 7, ilçelerde en az 5 kişi istihdam etmesi gerekmektedir. İlan şartlarını yerine getirirken ilan zorunluluğunun kaldırılmasından ötürü ilan gelirleri düşen yerel gazetelerin kapanması veya ilan şartlarını yerine getiremez hale gelmesi durumunda kaç kişinin işsiz kalması beklenmektedir? Türkiye genelinde ilan şartlarını sağlayan toplam yerel gazete sayısı nedir ve kaç kişi istihdam edilmektedir?