TBMM Başkanlığına İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren önergesinde şunları kaydetti: “6 Kasım 2014 tarihinde Kobanê’ye destek için Suruç’ta barış zincirinde yer alan 28 yaşındaki Kader Ortakaya, askerlerin sınırın her iki tarafına yapılan gaz bombalı ve gerçek mermili müdahalesinde hayatını kaybetmiştir. Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG) üyesi ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu olan Ortakaya, Marmara Üniversitesi Kalkınma İktisadı bölümünde Yüksek Lisans öğrencisiydi. Barış ve Kobane ile dayanışmak için günlerdir sınırda bekleyen halka her türlü şiddeti ve müdahalede bulunanların sınırda IŞİD üyesi iki kişi ile askerlerin olduğu görüntülere ise hafızalardan silinmeyecektir.”

CHP’li Aygün, Ala’dan şu sorularına yanıt istedi:

Suruç’ta Kobane için Barış Zinciri oluşturan kişilere neden müdahale edilmiştir?

Barış isteyen insanlara saldırmak doğru mudur? Değilse neden saldırılmaktadır?

Kader Ortakaya’nın sınırdaki askerin müdahalesi sonrası hayatını kaybettiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise asker neden sınırda barış için bulunanlara karşı silah kullanmıştır?

Sınırda iki IŞİD’liye karşı gösterilen ‘hoş görü’ ve ‘iyi niyet’ Kader Ortakaya’ya neden gösterilmemiştir? Kader Ortakaya’nın barış istemesi mi yoksa IŞİD’li olmak yerine IŞİD’e karşı mücadele etmesi mi hükümetiniz için sorun yaratmaktadır?

Kader Ortakaya, Kobane için değil de IŞİD için sınırın öbür tarafına geçmek istemiş olsaydı yine öldürülür müydü?

Sizin için IŞİD’liler mi yoksa Kobane’ye özgürlük isteyenler mi daha değerlidir?