AKP’nin her fırsatta “proje üretmediği” söylemiyle yıpratmaya çalıştığı Cumhuriyet Halk Partisi, kırsal kesimin kalkınmasına yönelik önemli bir projeyi hayata geçirmek için kanun teklifi verdi. Isparta milletvekili Ali Haydar Öner ve 21 arkadaşı tarafından hazırlanan teklif, yıllardır ihmal edilen köylerin ve köylünün uğradıkları haksızlıkları gidermeyi ve kırsal alandaki kalkınmayı hızlandırmayı amaçlıyor.

 

Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner; İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'yle birlikte TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyerek, kırsal kesimin kalkınmasına yönelik bu girişimin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı.

 

KÖY VE KÖYLÜ İHMAL EDİLİYOR

 

Öner, İl Özel İdareleri ve Belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay ayrıldığı halde yıllardır köylerin ihmal edildiğini, kırsal alanda kıt olanaklarla yaşamlarını sürdürmeye gayret eden vatandaşlara da genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilerek, ek olanaklar sağlanabileceğini söyledi.

 

KÖYLER KALKINACAK, KÖYLÜ SEVİNECEK

 

Teklifin köylerin kalkınması için önemli bir proje olduğunun altını çizen Öner, süregelen haksızlık ve adaletsizliğin önüne geçmek için köylere her yıl Nisan ayında, nüfusa ve büyüklüğe bakılmaksızın 25 bin lira denkleştirme ödeneği verilmesini, kalan bölümün de nüfus oranında dağıtımını önerdiklerini kaydetti.

 

KIRSAL ALAN MUTLU YAŞAM ALANI HALİNE GELECEK

 

Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden köylere %1 (yüzde bir) oranında pay ayrılması halinde köylerin, bu geliri istedikleri gibi kullanabileceğini ve okul onarımından, cami yapımına, mezarlık düzenlemesinden, mandıra kurulmasına kadar birçok alanda kendi kendine yetebilecek noktaya geleceğini vurgulayan Öner, “Böylece kırsal alan mutlu yaşam bölgesi haline gelecek, atıl kapasitenin üretime dönüşmesinin önü açılacaktır'' dedi.