CHP Tunceli İl Başkanlığı’nda düzenlenen ve partililerin de katıldığı açıklamada konuşan İl Başkanı Ali Rıza Güder, “CHP Tunceli İl Örgütü olarak özgürlük adına burada bulunuyoruz. Bireyin özgürlüğünün genişletilmesinin demokrasinin temeli ve hiç durmadan yöneldiği nihai hedefi olması gerektiğine inanıyoruz.

Bu bireysel özgürlüklerde birinci unsur ifade hürriyetidir. Düşüncelerini ifade etme ve iletme hakkı, kendini dağlarda ve ormanlarda yaşayan dilsiz hayvanlardan ayrı bir yere koyma hakkı, hükümete görev ve yükümlülüklerini hatırlatma hakkı; batı toplumlarında bunlar kutsal haklardır ve bizimle Rusya, Suudi Arabistan, Kuzey Kore gibi totaliter sistemler arasındaki temel farklılıkları oluştururlar” dedi.

Bildirinin içeriğine ve üslubuna ilişkin çekincelerimizi muhafaza etmekle, bildiriye imza atan akademisyenlerin ifade hürriyetini ve hak uğruna protesto hakkını destekliyoruz diyen İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Toplumda ifade edilen düşüncelerin değişmesinin yolu sansür ve tehdit değil; kamusal tartışma ve demokratça yüzleşmektir. Hükümetin ifade hürriyetine karşı hiçte şaşırtıcı olmayan saldırgan yaklaşımlarını kaygı verici buluyor, bu tutumun insanların kanıyla duş almaya varan söylemleri cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. Hükümetin, vatandaşına husumet ve düşmanlık beslemek ve bunu cesaretlendirmek hakkı olmadığını söylüyoruz. Bir kez daha vurguluyoruz; bildiriye imza atan akademisyenlerin ifade hürriyetini Hükümete ve toplumdaki aşırı milliyetçilere karşı sonuna kadar savunuyoruz. Bilinmelidir ki “bu ülke herkes için güvenli hale gelmedikçe hiç kimse için güvenli hale gelmeyecektir” diye konuştu.

KÜRT HALKINA KASITLI VE PLANLI KIYIM, KATLİAM UYGULANDIĞI İFADELERİNİ AŞIRI BULUYORUZ

chp_ic-011.jpgBildirinin içeriğinde siyasi yönetime atfen, özellikle Kürt halkına yönelik kasıtlı ve planlı kıyım ve hatta katliam uygulandığı ifadelerini aşırı buluyoruz diyen CHP Tunceli İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Kürt siyasi iradesi ifadesiyle muğlak bir topluluğa atfedilen talepleri içeren bir yol haritası oluşturulması talebinin mevcut çatışma koşullarında siyasi ve toplumsal gerçeklikten uzak olduğu düşüncesindeyiz. Bu bildirideki yaklaşımların, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan çatışma sürecinde devletten kaynaklı insan hakları ihlallerine ilişkin başlattığı meşru tartışmayı, azgın bir milliyetçilik gösterisine teslim ettiği düşüncesindeyiz. Bununla birlikte, siyasi ve toplumsal taleplerin ifade yerinin çatışma meydanları değil meşru zemin ve muhataplarla görüşme masaları olduğunu da teyit ediyoruz. Korktuğumuz için masaya oturmayalım, masaya oturmaktan da korkmayalım. Temel düstur şudur ki; ülkemizi son 6 aydır adeta esir almış şiddet ve terörle mücadele etmek devlete temel hak ve hürriyetleri ihlal etme hakkı vermez. Hendeklerle şehirleri bölüp savaş alanına çevirmenin, sivilleri neredeyse canlı kalkan haline getiren şehir çatışmalarının, artık şehirlere inmiş kör bir terörün karşılığı; 90’lı yılları hatırlayan özel timin duvarlara kazınmış cüretkar ırkçılığı, ne olursa olsun bir PKK’linin ölü bedeninin yerlerde sürüklenmesi, bitmek bilmeyen sokağa çıkma yasakları, şiddet ve terörle mücadelede orantısız güç kullanımı ve şehirlerin taşınması değildir.

Hükümete, insan haklarının korunmasına ilişkin uluslararası hukuktan kaynaklı yükümlülüklerini hatırlatıyor ve yaşanan insan hakları ihlallerinin sorumlularının bulunup, suçlarının etkin bir şekilde soruşturulması için gerekli adımların atılması çağrısı yapıyoruz” dedi.

-PKK, ŞİDDETE SON VERSİN

Bölgede yaşananların tek sorumlusunun devlet olmadığını belirten CHP İl Başkanı Ali Rıza Güder, “Tekrar çatışmasızlık ve diyalog ortamına dönülebilmesinin ön şartı PKK’nin kayıtsız şartsız şiddete son vermesidir. Ayrıca, başta kendini Kürt halkının siyasi temsilcisi sayan HDP’yi ve tüm sivil siyaset unsurlarını PKK’ye şiddete son verme çağrısı yapmaya çağırıyoruz. Bizler ne pahasına olursa olsun barışa inanıyoruz. Tarihte haklarını silahla değil sözle kazanmış dünya toplumları bizi teyit etmektedir. Cesur ve özgür ulusların yolundan gidelim, sorunlarımızla korkmadan yüzleşelim. Birliğimizi sağlayıp huzurla yolumuza devam edelim” şeklinde konuştu.