Sivil toplum örgütü temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından partililer ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, PM Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız ve İl Başkanı Ali Rıza Güder soruları yanıtladı.

Milletvekili dokunulmazlıklarının sorulması üzerine CHP Milletvekili Kemal Zeybek şunları kaydetti: “Şu anda bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması siyasetten çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti'nin elindedir. 276 sayısal çoğunluğu olan hangi siyasal parti varsa o Türkiye Büyük Millet Meclisinde herhangi bir milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmaya oyu yeterlidir. AK Parti'nin 317 milletvekili var. Her halde 317 mi büyük? 276 mı büyük bunu düşünmek gerekiyor? Burada hiçbir siyasal partinin oy vermesine veya vermemesine gerek duyulmadan AK Parti'nin tüm milletvekillerinin istediği zaman TBMM'nin gündemine getirip, her milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırma çoğunluğuna sayısı yeterlidir. Ama şu anda siyaset yapıyor. Neye göre yapıyor? Doğu ve Güneydoğu'daki, batıdaki, Karadeniz'deki halka göre siyaset yapmaya kalkıyor. Yani Karadeniz'deki insana, 'Biz HDP'lerin, suç ortaklarının dokunulmazlığını kaldırmak istiyoruz ama buna CHP evet demiyor.' diyor."

LAİKLİK TARTIŞMASI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili sözlerine ilişkin konuşan Milletvekili Zeybek, “Türkiye'de 2002 yılında anayasal olarak kurulmuş ve bugünde 14 yıldır siyasal iktidarlığı yürüten bir siyasi anlayış, siyasi parti var, Adalet ve Kalkınma Partisi. Cumhuriyetin tüm değerleriyle oynadı. Son süreçte laikliğin devlet yönetim temelindeki din ile ayrıştığı, yönetim biçiminin de nasıl oluştuğunu, devletimizinde şu anda hukuksal olarak laik bir devlet olduğunu, laik bir cumhuriyet olduğunu, laik, demokratik bir cumhuriyetle yönetildiğimizin anlayışı varken, anayasaya aykırı, hukuka aykırı söylem içerisinde bulunan TBMM başkanı da böyle bir söz söyleme hakkı var mıdır? O zaman bunu da sorgulamak gerekiyor. Bana göre anayasaya aykırı. Siz laik demokratik cumhuriyet hukuku içinde partinizi kurduysanız, o hukuk içinde de hareket etmek zorundasınız. Anayasa çerçevesinde hareket etmek zorundasınız” diye konuştu.

Dokunulmazlıklara ilişkin konuşan CHP PM Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız, “Eğer bir bedel ödenecekse akademisyenler hapse giriyorsa, bugün gençler hapse giriyorsa, toplumun her kesiminden insanlar bir bedel için cezaevine giriyorsa, gazeteciler giriyorlarsa, milletvekillerinin, siyasetçilerin de içeriye girmeli. Daha önceki genel başkanımız Bülent Ecevit içeri girdi. Daha önce bir dünya bedel ödendi, o zaman bizler de bu bedeli ödemeye hazırız mesajı verildi. Gerçekten de bugün bir bedel ödenecekse hepimiz bu bedeli ödemeliyiz, cezaevine girmeliyiz” dedi.

CHP İl Başkanı Ali Rıza Güder’in de dokunulmazlıklar ve laiklik konusundaki görüşlerini dile getirdiği toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.