cemisgezek_ic-005.jpg

Görüştüğümüz ilçe sakinleri işsizliğin yoğunluğundan yakınırken, Tağar Çayı üzerine yapımı planlanan HES projesine de tepki gösterdi.

3 bin 100 nüfuslu ilçe, tarihsel arka planı ve doğal güzellikleriyle adeta bir doğa harikası. İlçe’nin hemen karşısında dağ keçilerini, Tağar Çayı’nda su samurlarına görmek, lekeli semenderlere rastlamak mümkün.

Çemişgezek’te 7 Haziran tarihinde 6 bin 68 seçmen 41 sandıkta oy kullanarak kentin vekillerini seçecek.

İlçe ziyaretimiz kapsamında ilk olarak Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy’u ziyaret ediyoruz.

2014 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Ahmet Şadan Ersoy, “Seçimin ardından belediyenin imkanlarını, mali durumunu ortaya çıkardık. Borçlarımızı tespit ederek neler yapabileceğimizi düşündük. Belediyeyi devraldığımızda 3 milyon 500 bin liralık bir borç vardı. Kısa sürede bunu 2 milyon 400 bin liraya indirdi. Çaybağı Mezramızın şebeke suyu yoktu bunu hallettik. Mezarlık yolunu yaptık. Cemevi bitişiğindeki mahalleye arıtma tesisi kurduk, kanalizasyon yaptık. İller Bankası vasıtasıyla su ve kanalizasyon çalışmalarına başlatarak etüt aşamasına getirdik. Farklı kaynaklardan su getirerek ilçemizin 50 yıl boyunca su sıkıntısı yaşamamasını sağlayacağız. Yine biz geldiğimizde 99 bin liraya yakın işçi ve memur alacağı vardı bunların tamamını ödedik. Denizcilik Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ilçemize bir arabalı vapur hibe etti. Kendilerine bu desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Şu an bulunduğumuz belediye binamıza 2011 yılında çürük raporu verilmiş. En büyük amaçlarımızdan biri de yeni bir hizmet binası yapabilmek. Malum belediye hizmet binamız ilçe merkezinin dışında ve insanlar buraya gelmekte zaman zaman sıkıntı yaşıyorlar. İlçemizde otel yok. İlçemize gelen insanların konaklama sıkıntılarını gidermek için bir otel yapmayı düşünüyoruz. Meslek Yüksekokuluna arsa tahsisi yapıldı. Orada yeni bir kampüs binası yapılması halinde ilçemizin çehresi değişecek. Bizler Çemişgezek’in hizmetindeyiz. Ancak bizim için Dersim’in acısı bizim acımız, Dersim’in sevinci yine bizim sevincimizdir. Biz Dersim insanının her türlü iyiliğe, güzelliğe layık olduğunu düşüyoruz.” dedi.

FESTİVAL İÇİN SPONSORLUK ARAYIŞIMIZ VAR

Her yıl ilçede geleneksel olarak düzenlenen Dut ve Peynir Festivali ile ilgili sponsorluk çalışması yürüttüklerini belirten Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy, “Geçen yıl Ağustos ayında yaptığımız festivalimizi bu yıl da maddi olanaklar el verirse yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili sponsor arayışlarımız sürüyor. İstanbul’daki belediyelerimiz, maddi durumu iyi olan işadamlarımız yardımcı olurlarsa festivalimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

TAĞAR HES BÜYÜK SORUN

İlçenin en büyük sorunlarından birinin de Tağar Çayı üzerinde yapımı planlanan HES projesi olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy, “Tağar kıyısında dağ keçilerimiz var. İnsanların sevgisinden dolayı neredeyse ellerinden tuz yalayacak kadar insanlara yaklaşıyorlar. Yine bu çayda su samurları var. Endemik bitkiler var. Urartular’dan Selçuklular’dan Osmanlılar’a kadar bir çok tarihi eser mevcut ilçemizde. Biz ilçemizin bu güzelliklerinin HES’e kurban edilmesini istemiyoruz. Çemişgezek Halkının yüzde yüzü bu projelere karşıdır. Bizler ilçemizin zengin kültürel ve doğal mirasıyla bir turizm ilçesi olmasını istiyoruz. O nedenle doğamıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu bizim torunlarımıza, gelecek nesillere karşı bir vicdan borcumuzdur aynı zamanda” şeklinde konuştu.

cemisgezek_ic1-001.jpgMESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ BARINMA SORUNU VE SOSYAL AKTİVİTE OLMAYIŞINDAN ŞİKAYETÇİ

Munzur Üniversitesi Çemişgezek Meslek Yüksekokulu’nda okuyan öğrenciler barınma ve sosyal aktivite olmayışı konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

İşte öğrencilerin gazetemize anlattıkları:

Ayşe Bozkurt: Çemişgezek’te sosyal aktivite yok denecek kadar az. Barınma sıkıntısı var. Özellikle kadın arkadaşlarımız yurt olmadığı için ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntılarımızın giderilmesini bekliyoruz.

cemisgezek_ic3-001.jpgMazlum Çapa: Çemişgezek’in de bizlerin de sorunları büyük. Burada kadın arkadaşlarımız için yurt yok. Ailelerinden uzak olan bu arkadaşlarımıza sahip çıkılmasını bekliyoruz. Türkiye’de kadınlara yönelik neredeyse her gün cinayetler işleniyor. Böyle bir ülkede ailesinden uzakta okumaya çalışan bu insanlara barınma konusunda sahip çıkılması gerekiyor.

Mehmet Ülge: Çemişgezek’in en büyük sorunlarından biri ulaşım sorunu. Burası bir ada haline gelmiş hiçbir şehre, metropole çıkış yok. Feribot olmadan Çemişgezek’ten çıkamıyorsunuz. Öğrenciler açısından yurt sorunu var. Bu sorun nedeniyle okulu bırakıp gitmek zorunda kalan arkadaşlarımız oldu. 7 Haziran tarihinde yapılacak olan seçimlerde bütün çiçekleri içine almış, bütün renkleri aynı dilde toplamış, bütün mozaik taşlarını aynı mermerde toplamış olan HDP’yi destekleyeceğim

Umut Barış: Geçen sene burada bir yurt vardı onu kapattılar. Dersim yalnız ve sahipsiz. Sahip çıkılırsa Dersim çok güzel bir yer.

cemisgezek_ic2-001.jpgBüşra Şahin: Burada ulaşım sıkıntısı var, yol sıkıntısı var. Özellikle kadın öğrenciler barınma konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Geçen sene bir yurt vardı ancak kapatıldı.

Tugay Çetin: Sistem, bizi okumadan, bilimden uzaklaştırmaya çalışıyor. Sürekli insanları kullanıyor. Mesela ben 330 lira burs alıyorum. Mezun olduğum zaman 14 bin lira borçlanacağım. Doğru dürüst eğitim alsak belki gam yemeyeceğim. Bilim yok sistemin biçtiği bir yaşam tarzı var. Oku, çalış, evlen; bilinçlenme diyor.

Mikrofon uzattığımız öğrenciler, genel seçimlerde HDP’yi destekleyeceklerini dile getirdi.

Aslen Hozatlı olan ve 2011 yılından beri Çemişgezek İlçesi’nde ikamet eden Murat Durgun, ilçede yapılan fişlemeleri hatırlattı.

Durgun, “Herkes Çemişgezek’i bir kalkan gibi kullanmaya çalışıyorlar. Burada bir yatırım yok. İşsizlik had safhada. Köylere yapılan yatırımlar konusunda ayrımcılık yapılıyor. Gerçi bu ayrımcılık Dersim’in tamamına yapılıyor. İş yok. Hakkını arayan insanlara hemen baskı yapılıyor, cezaevi yolu gösteriliyor. Dersim nasıl 1938’de katliama uğradıysa, 1994’te göçe zorlandıysa şimdi de baskı altında. Barajlarla bizi yeniden göçe zorluyorlar. Bu konuda tüm Dersim’in hep birlikte hareket etmesi gerekiyor” dedi.

Haber: Kadir MERKİT

 

cemisgezek_ic-006.jpg

cemisgezek_ic5.jpgcemisgezek_ic6.jpg

cemisgezek_ic1-002.jpg