Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü ve Çemişgezek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Ulukale Köyü’nde düzenlenen toplantı ile üretici birliği kuruluşu için resmi işlemler başlatıldı.

Çemişgezek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İlhan Özen, “Çemişgezek İlçesinde yıllık ortalama 300-400 ton civarında kuru dut üretimi var. Özellikle Ulukale ve Bozağaç Köyleri’nde ekonomik anlamda tek gelir kapısı dut. Ancak üreticilerimizin örgütlü olmaması nedeniyle Ulukale Dutu yeterince tanıtılamadığı gibi ulusal pazarda üreticinin hak ettiği kazancı elde edememesine sebep oluyor” dedi.

Kırsal Kalkınma ve Örgütleme Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ali Ekber Çat ise yaptığı konuşmada; İlde üretilen tarımsal ürünler içerisinde dut üretiminin ayrı bir öneme sahip olduğunu ve üreticilerin en büyük sorununun ürünün markalaştırıp pazara sunulamadığını söyledi.

Çat, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulacak organik dut üreticiler birliği sayesinde üreticilerin örgütlenip kurumsallaşacağını,  ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı tedbirler alınması konusunda etkili olacağını kaydetti.