3 bin nüfuslu Çemişgezek yaz döneminde 20 bin kişiyi ağırlıyor. 2 yıllığına gelen bürokratlardan 10 yılı dolduran var. İlçeden ABD'ye dut ihraç ediliyor

 

1970'li yılların sürgün yeri ve bürokratların korkulu rüyası Tunceli'nin 3 bin nüfuslu ilçesi Çemişgezek, bugünlerde cazibe merkezi oldu. İlçe, yaz mevsiminde 20 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. 2 yıllığına gelen bürokratlar içinde 10 yılını dolduranlar var. Organik tarım, badem, ceviz, dut üretimi ve peyniri ile ünlenen ilçenin Ulukale Köyü'nden ABD'ye dut ihraç ediliyor. Çemişgezek 13. Dut ve Peynir Festivali başladı. İlçede önceki gün en iyi dut yetiştiren, tulum peyniri ve peynir yapanlara ödülleri verildi. 70 yaşındaki Sıtkiye Kocabalkan ödül alanlar arasındaydı. Bir dönem 'Ankara nere Çemişgezek nere' dedirten ilçe doğa güzelliği ve yaşam tarzıyla olumsuz her sözcüğü belleklerden siliyor. Çemişgezek doğumlu AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, ilçeye Cemevi yaptırıyor. "Alevi vatandaşlar kültürlerini yaşatsınlar. Tek taraflı demokrasi olmaz" diyen Ataş, kız alıp verildiğini ve kaynaşmanın en güzel örneğinin Çemişgezek'te yaşandığını anlattı. Cami ile Cemevi arasında 100 metrelik bir mesafe var.

 

"GELEN GİTMEK İSTEMİYOR"

Okur-yazarlık oranı yüzde 98'in üzerinde. Çocukların daha başarılı olması için özel önem gösteriliyor. Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, çocukların burslarla desteklendiğini ve ÖSS yerleştirmede iyi dereceler beklediklerini söyledi. "Buraya bir gelen gitmek istemiyor" diyen Yıldız, ilçeye 4 yıldızlı termal otel, stüdyo tipi evler için proje hazırladıklarını anlattı. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal, Çemişgezek Mezire Köyü doğumlu. İstanbul'un ünlü eğlence mekanı Reina'nın ortaklarından Mustafa Koçaslanlı da Çemişgezekli.