Maçoğlu, Türkiye siyasal tarihinde TKP adına seçilen ilk ilçe belediye başkanı oldu. Seçimlerden sonra, gerek uluslararası; gerek ulusal çapta ilgi odağı olan Fatih Maçoğlu bu yakın zamanda Vedat Türkali'ye bir mektup yazdı. Kadir amcamız da, Aralığın ilk haftası içinde Kalan Müzik'ten Hasan Saltık ve Nilüfer Saltık ile beni çağırdı, bu mektubu bizimle paylaştı. Mektubun içeriğinden çok etkilendik doğrusu. Gerek dili, gerek meram, gerekse sürece dair anlam ve etkisi bakımından çok anlamlı bir mektup.

 

8 Aralık 2014 Pazartesi günü, Vedat Türkali'nin yeni yayınlanan "Bitti, Bitti, Bitmedi" adlı romanının galası vardı. Nilüfer Saltık ile beraber davete katıldım. Gala Vedat Türkali'nin evinde yapılıyordu. Doğru düşünülmüş bir mekan tabii ki.. bilindiği gibi yüzyıllık çınar her fiziki mekana gidip dönecek şartlara sahip değil. Gala, romanı yayınlayan yayınevi temsilcileri ve Vedat Türkali'nin dostlarının katılımıyla samimi bir havada başladı. Evin fiziki koşullarına göre davetli sayısı sınırlı tutulmuştu.

Vedat Türkali Nazım Hikmet'in gömleğini giymiş olarak çıktı dostlarının karşısına. Özel günlerinde giyermiş bu gömleği. Neşeyle kısa bir konuşma yaptı. Romanının kapak tasarımının işlendiği pastayı Sevim Belli ile beraber kesti. Pasta servisi ve diğer ikramlar başlamıştı ki "Jandarma biz sosyalistiz" marşını söyledi. Ardından Şevval Sam Zazaca ve Ermenice parçalar okudu. Ardından Leman Sam, Bilgesu Erenus ve Nevzat Karakış ezgileriyle katkı yaparken, Vedat Türkali'nin asistanı Sebahat Altıparmakoğlu bana: "Ovacık Belediyesinden gelen mektubu kamuoyuyla paylaşmak bakımından bugün uygun bir zamandır. Mektubu bir Dersimli olarak sizin okumanızı anlamlı buluyoruz" dedi. Heyecandım doğrusu. Tarihe not düşecek önemde olan mektubu okudum. Çoğunlukla sanatçı, edebiyatçı, siyasetçi ve basın yayın temsilcilerinden oluşan davetliler de mektubun içeriğinden etkilendiklerini aktardılar. Bu mektubu siz okurlarımla da paylaşmak istedim. Umarım iyi yapmışımdır. Selam ve sevgilerimle. 09.12.2014

 

FATİH MAÇOĞLU'NUN O MEKTUBU

''Bunca yıllık baş eğmeyen duruşunuzdan cesaret alarak size bir teklifte bulunmak istiyoruz.

Türkiye edebiyatına değerli katkıları olan vicdanlı bir entelektüel olarak sizi, Kürtlerin ve tüm ezilenlerin yanında olan bir dostumuz ve demiz olarak sahiplenmek bizi mutlu etmenin ötesinde onurlandırıyor.

cemal_ic.jpg 

Yüzyıllar boyu devletlerden, zorbalardan, zulümlerden kaçanlara kucak açmış Dersim topraklarında her kes ev sahibi olarak yaşadı. Büyüklerimizin Kırmanciye dediği bu "Zerreweşiye / iç rahatlığı" ortamında dilinden, dininden, kimliğinden veya cinsiyetinden ötürü kimse ötekileştirilmedi. Kavimler-Kültürler bahçesi Dersim, aynı zamanda Kızılbaşlar için bir "rızalık şehri" dir. Siz Vedat Türkali olarak, bu coğrafyanın temsil ettiği değerler dünyası açısından bizim için önemli bir sembolsünüz. Sizi Dersimli yapmak için rızalığınızı istiyoruz. Kabul ederseniz, Dersim'in Ovacık ilçesinde, Munzur Dağları'na ve ovaya bakan, eski adı Xanku, yeni adı Isıtma olan köyümüzün arazisi yakınında, size iki dönüm toprak tahsis etmek istiyoruz. Bu bizim ve bizim gibi tüm mazlumların ortak özlemi olarak, hayatınızı adadığınız sınırsız, sömürüsüz dünya mücadelesinde asıl önemini taşıyacaktır. Özünde toprağın mülksüzleşmesini hedef alan bu hareketimizle aynı zamanda halkların kardeşliğine, barışa ve bu dünyanın gelip geçiciliğine vurgu yapmak istiyoruz.

Kızılbaş inancında ölüm yoktur. "Ölüm ölür biz ölmeyiz" diyor biz dizesinde Aşık Hüdai. "Ölürse ten ölür / canlar ölesi değil" diyen bir geleneğin çocukları olarak, sizin ölümsüzlüğünüze talibiz. Sizi, "bir gün tek başına" kalmayacağınız, hiç bir vakit sahipsiz kalmamış dağlarımıza duyacağınız "güven" le ağırlamak istiyoruz.

Zamanı geldiğinde Dersim'deki bu toprağınıza gömülmek isterseniz:

Mezarınızın başına bir ceviz ağacı dikeceğimize, sizi bu topraklarda sahipsiz bırakmayacağımıza söz veriyoruz. Atalarımız ve bizim için kutsal olan bu coğrafyada, yatacağınız yeri de kutsal belleyeceğimize söz veriyoruz. İki dönümlük bu arazi üzerine yapılmak istenen anıt mezarlığın tüm Marksist ve muhaliflerin kendini dinleme mekanı olacağına, her daim temiz ve korunaklı olacağına söz veriyoruz.

Teklifimiz tarafınızdan kabul edildiğinde, başta Dersim ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, bir çok kurum ve sivil toplum örgütleriyle ortaklaşılacaktır.

Toprağı hibe eden Hanoğlu Ailesi.''

Dersim-Ovacık Belediyesi / Fatih Maçoğlu.

Ovacık'ın Komünist belediye Başkanı Fatih Maçoğlu