Başta Munzur Dağları olmak üzere Tunceli'nin yüksek kesimlerinde yetişen ve mayıs ayının ilk haftası çıkan 'Çarçur mantarı'nı toplamak için sabahın erken saatlerinde dağların zirvelerine tırmanan mevsimlik işçiler ve işsizler, topladıkları mantarları Kent merkezinde kilosu 50 liradan satıyor.

 

Geçimini dağdan topladığı mantar ve bitkileri satarak sağladığını belirten Kamer Çelik, mantar sezonunda 20 ile 30 kere dağa çıktıklarını söyledi. Çelik, "Günde 3-4 kilo topluyorum. Yerine göre değişiyor. Kilosunu 50 liradan satıyoruz. Mantar dışında sarımsak da satıyorum. Ara işlerde çalışıyorum. Nerede ekmek varsa oraya gidiyorum" dedi.

carcur-mantari_ic.jpg

 

Zeki Toy isimli vatandaş ise, "Mayıs sonuna kadar dağa 20 kere mantar toplamaya gidiyorum. Mantar çok olunca, günde bin lira da kazanılabilir" diye konuştu.

 

Toy, mantar toplamanın son derece zahmetli bir iş olduğunu sözlerine ekledi.

 

Hobi olarak mantar toplayan Tuncelili Üniversite Öğrencisi Ümit Karabulut da mantarın kökünden sökülmemesi gerektiğini ifade etti. Karabulut, "Büyümüş olanlarını alıyoruz. Ufak olanları bizden sonra gelecek olan toplayıcılar ya da gezginler için bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Mantar satın alan Nurettin Polat isimli vatandaş ise mantarın zor şartlarda toplandığını, o nedenle kilosunun 50 liradan satıldığını kaydetti.