Anıt mezarın açılışına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sakine Cansız’ın anne ve babası, kardeşleri, HDP Edibe Şahin, Alican Önlü, Ayla Akat Ata, Dersim Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun ile vatandaşlar katıldı.

Dersim Belediyesi Asri Mezarlığı’nda yaptırılan anıt mezarın açılışına katılan HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ Sakine Cansız’ın Annesi Zeynep, Babası İsmail Cansız ve kardeşleri ile birlikte anıt mezara yürüyerek karanfil bıraktı.

Sakine Cansız için mumlar yakılarak niyazların da dağıtıldığı açılışta Figen Yüksekdağ mezarlıkta bulunan örgüt mensuplarına ait diğer mezarları da ziyaret etti.

cansiz_ic-001.jpgAnıt mezar açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sakine Cansız cinayetine değinerek, “Şimdi çözüm sürecini birileri bozdu, kıymetini bilemediler diyorlar. Siz bir taraftan çözüm görüşmeleri yaparken adına çözüm dediğiniz bu görüşmeleri yaparken bir taraftan kalleşçe Paris cinayetini örgütlediniz. Bu iddianamede ortaya çıktı. MİT’in örgütlediği; bizzat sizin örgütlediğiniz şimdi de birbirinizin üzerine atarak içinden çıkacağınızı zannettiğiniz Paris cinayeti çözüm sürecinin katilidir. Buna rağmen bu halk sizin ikiyüzlülüğünüze, sahtekarlığınıza rağmen tahammül etti. Sizin bir taraftan İmralı’ya koşup görüşme yapıp bir taraftan cinayetleri tezgahlamanıza rağmen bu halk barış umudunu büyütmek için sabretti. Sabredeceğiz, direneceğiz; mücadele edeceğiz. Ama asla barış iddiamızdan, özgürlük iddiamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kışanak’ın ardından söz alan Sakine Cansız’ın Kardeşi Feride Cansız katılımcıları selamladı.

Açılışta konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, ülkede barış ve çözüm umudu gelişmişken Türkiye’nin yeniden savaşa sürüklenmek istendiğini söyledi.

Fransa’nın Başkenti Paris’te yaşanan Sakine Cansız cinayetine değinen Yüksekdağ, “Sakine’yi ve üç fidanımızı, üç kadın yoldaşımızı tam da barış ve çözüm sürecinin eşiğinde katledenler ve onları katlederek kalleşçe öldürerek Türkiye’nin barış ve demokrasi umudunu yok edeceklerini sananlar bakın bugün 20 Temmuz’da Suruç’ta 31 genç kardeşimizin canlarını, bedenlerini paramparça ettiler. Ama bugün çok net ve büyük bir inançla söylüyoruz. Nasıl üç fidanımızın ve Sakine’nin anısı ve şehadeti barış, çözüm, demokrasi ve halkımızın kurtuluşu için bu yolda daha kararlı, daha muzaffer hale getirdiyse o Suruç’ta parçaladığınız her bir genç kardeşimizin her parçasından yeniden doğuyoruz” dedi.

cansiz_ic1-001.jpgKonuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti Hükümetine yüklenen HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Savaşın, kıyımın ve ölümün üzerinden erken seçim yapıp erteledikleri imparatorluk heveslerini, sultanlık heveslerini yakına almaya çalışıyorlar. Başkan olmaya tek başına iktidar olmaya çalışıyorlar. Başkanlık hevesleri, diktatörlük hevesleri, sarayların; saltanatların çıkarları için bu memleketi yeniden Kürdüyle Türküyle, askeriyle gerillasıyla bir savaşın içine sokmak için gözlerini bile kırpmadılar. Ama biz onlara nasıl seni başkan yaptırmayacağız deyip sözümüzü tuttuysak bugün de onlara ikinci sözümüzü söylüyoruz. Sana; size savaş yaptırmayacağız. Barışı katlettirmeyeceğiz. Son günlerini yaşıyorlar. Sanmayın ki bu ölümler bu savaş bu kıyım bu yıkım onların gücünü kudretini gösteriyor. O kadar acizler ki o kadar bitişe yakınlar ki kendi mezarlarını kazdılar. Bu halkın evlatlarını askeriyle, gerillasıyla, genciyle, kadınıyla; siviliyle mezara gönderenler kendi mezarlarını kazıyorlar. Emin olun bir ayakları mezarda. Onların iktidarlarının bir ayağı mezardadır. Gerekirse kendi evlatlarımızı feda ederiz diyor başbakan; geçici başbakan. Çok şükür ki geçisiniz. Geçeceksiniz siz kalamayacaksınız. Kendi evlatlarımızı feda ederiz dediniz yıllar boyunca. Kefenimizle gezdik geziyoruz dediniz yıllar boyunca ama kendi evlatlarınızı feda etmediniz. Sizin evlatlarınız lüks, paralı askerlik yaptı. Sizin evlatlarınız sahte çürük raporları aldı. Bu halkın, yoksulun; emekçilerin evlatlarını öldürdünüz; feda ettiniz yıllar boyunca ve şimdi yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Biz kefenimizle geziyoruz dediniz bu halkın evlatlarına yıllar boyunca kefen giydirdiniz artık gençlerimize kefen giydiremeyeceksiniz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Dersim Halk Müziği Sanatçısı Mikail Arslan, Sakine Cansız anısına ağıt okudu.

Anıt mezar açılışı, Sakine Cansız için hayır yemeği verilmesinin ardından sona erdi.