Geçen yıl ilki Dersim Belediyesi tarafından yapılan, "Dersim Yerel Yönetimler" çalıştayının ikincisi ise Pertek Belediyesi tarafından organize Pertek Termal Otel'de düzenlendi.  Çalıştaya, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, BDP, EMEP, ESP, HDK, DHF, Partizan temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayın sonuç bildirgesini Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin açıkladı. 5 ana gündem üzerinde tartışmaların yürütüldüğü ikinci Dersim Yerel Yönetimler Çalıştayın Sonuç bildirgesinde şu maddeler üzerinde karar kılındı.

bildirge_ic1.jpg 

İnanç Merkezlerinin çevresel ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi

 

Dersim’in inanç mekanlarının sayısı ve niteliği yönünden son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada “ Dersim, inanç mekanlarının sayısı ve niteliği yönünden son derece önemli bir coğrafyadır. Bu coğrafya sadece Anadolu’da yaşayanlar için değil, hemen tüm dünyaya yayılmış Alevilerin kutsal saydıkları; ziyaret ettikleri bir coğrafyadır. Bu nedenle buralarda üretilen hizmet kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Bu bağlamda öncelikle Dersim çapında inanç merkezlerinin bir envanterini çıkarmak ve haritalamak gereklidir. Daha sonra bu mekanların orjinine uygun anadilde ve hizmet kalitesinin kültürümüze uygun olarak yükseltilmesi gerekmektedir” denildi.

bildirge_ic.jpg 

Dersim’de Bir Kent Müzesinin İnşası

 

Dersim’in açık bir hava müzesi olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde, “Dersim bir ‘Açık Hava Müzesi’dir. Tarihi, coğrafi ve kültürel olarak böyledir. Dolayısıyla kentte bir müzenin inşası bu bakımdan çok gerekli bir toplumsal ihtiyaçtır. Bunun için 1936 yılında yapılan askeri Kışlanın uygun bir mekan olduğu konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bununla birlikte Dersim Belediyesi’nce projelendirilen ve bu çalıştayda üzerinde görüş birliğine varılan Dersim 38 Müzesi çalışmaları da önemli bir ihtiyaca yanıt vermektedir. Dersim Yerel Yönetimler Birliği Bu konuyu da gündemine alacaktır” denildi. 

 

Kültürel Politikalar ve Kimlik Politikaları

 

Dersim’de bulanan belediyelerde ve günlük hayatta anadilin daha yaygın kullanılması ve aynı zamanda öğretilmesi konusunda da somut çalışmalar yapma konusunda görüş birliğine varıldığı  belirtilen açıklamada “Bütün bu çalışmaların örgütlü ve tüm yerel yönetim kurumlarımızın dayanışmasıyla gerçekleştirilmesi için Dersim Yerel Yönetimler Birliğinin oluşturulması kararı verilmiştir” ifadesine yer verildi.

Dersim Yerel Yönetimler Birliğinin yasal ve hukuki altyapısının oluşturulması için de Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Avukat Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel ve Bülent Yeşilgöz, Zeynel Örnek, Uğur Yeşiltepe, Birsen Orhan’dan oluşan bir teknik ekip oluşturulurken Eylül ayı içerisinde de Hozat Belediyesi bünyesinde Üçüncü Dersim Yerel yönetimler Çalıştayı düzenlenecek.