Araştırma sonucunda dünyada nesli tükenmişler listesinde olan Kalan Nakılı (Silene surculosa Hub.-Mor.) bitkisinin yok olmadığı tespit edildi.

Araştırma kapsamında Tunceli’de daha önce kaydı bulunmayan 2 tür amfibi ile 7 tür sürüngene ait veriler de elde edilirken, kent genelinde 203 de kuş türü tespit edildi. Uzmanlar, daha detaylı araştırmalarda bu sayıların daha da artabileceğini ifade etti.

Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’nde görev alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Damarlı (Vasküler) Bitki Uzmanı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, “1967 yılında dünyaya tanıtılmış bir bitki var. Kalan Nakılı diye. Arazi taramalarımız sonucunda Ovacık ve Pülümür İlçesi’nin yüksek kesimlerinde biz bu türe ulaştık. Bu türü önemli kılan o türün bütün dünyaca artık doğal hayatta bireyinin kalmamış olmasına inanılması, tükenmiş olması. Ama biz bunun tükenmediğini arazi çalışmalarımızda kanıtladık. Bu Tunceli için büyük bir kazançtır. Bütün dünya bilecek ki o tür dünyada sadece Tunceli’de yaşıyor. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda bu türün korunması ve takibinin yapılması gerekiyor. Bitkinin bulunduğu alana kesinlikle hayvanların girmemesi lazım. Doğa yürüyüşleri yapan insanların bu türü tanıması ve dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Kentte daha detaylı araştırmalar yapılması halinde literatüre yeni türler kazandırılabileceğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Metin Armağan, “Beş aylık sürede 3 bine yakın örnek topladık. Şu an elimde 6 civarında da yeni tür olma olasılığı bulunan bitkiler var. Eğer buraya konunun uzmanı insanlar gelmeye devam ederlerse, çok daha fazla tür literatüre kazandırılabilir” diye konuştu.

YENİ AMFİBİ VE SÜRÜNGENLER TESPİT EDİLDİ

Proje çalışması kapsamında Çift Yaşarlar (Amfibi) ve Sürüngenler konusunda incelemeler yapan Adnan Menderes Üniversitesi Doktora Öğrencisi Emin Bozkurt, ilde daha önce kaydı bulunmayan 2 tür amfibi ile 7 tür de sürüngene ait veriler elde ettiklerini söyledi.

Bozkurt, “Amfibilerden lekeli Semenderi bulduk. Bunun daha önce kaydı yoktu. Ki bu tür tehdide açık kategorisinde yer alıyor. İlgi çekici bir tür. Petshoplarda satılıyor. Ülkemizde biyo kaçakçılığa çok açık türlerden biri. Korunması ve izlenmesi gerekiyor. Bu türün yanı sıra sürüngenlerden Şırnak Yılanını belirledik. Tunceli bu yılanın en Kuzey dağılış sahası. Bu türün korunması ve izlenmesi halinde Tunceli’ye biyo çeşitlilik açısından katkılar sağlamasını bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ 474 KUŞ TÜRÜNÜN 203’Ü TUNCELİ’DE VAR

Proje çalışmasında yer alan Kuş Uzmanı Sedat İnak, Türkiye’deki 474 kuş türünün 203’ünün Tunceli’de yaşadığını tespit ettiklerini söyledi.

İnak, “Bu ilk etapta önemli bir kayıt. Bazı noktalarda yoğunlaşma gördük. Kuş gözlemcilerinin buraya gelmesiyle yapılacak çalışma ve gözlemlerde bu tür sayısı daha da yukarılara çekilebilir” şeklinde konuştu.

Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzlenmesi Çalışması, kentte bir otelde düzenlenen çalıştayla da ilgililerle paylaşıldı.

Daha önce de Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri ile Viyana Doğa Tarihi Müzesi ile yapılan işbirliği sayesinde ilde iki yeni kenger türü tespit edilmişti. Almanya'da DNA'sına bakılan iki türün de yeni olduğu tescil edilmiş, bu işlemle birlikte dünyada 6 olan kenger türü sayısı 8'e çıkmıştı.

 

Ercan TOPAÇ

 

bitki_ic.jpg

 

bitki_ic1-001.jpg

 

bitki_ic2-002.jpg

 

bitki_ic3.jpg