Şimdi o çekirdek, Anadolu’nun her bozkırına atılmayı ve kök salarak yükselmeyi bekliyor.

İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2005 yılında kurulan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Köy Enstitülerinin şehirli versiyonu. Okulun Mütevelli Heyet Başkanı Yazar Alev Alatlı. Alatlı, Kapadokyalı değil. Ancak Kapadokya’da gençlerin yoğun şekilde göç ettiğini duyunca bunun nedenlerini araştırmış ve bölgede istihdama yönelik öğretim verilmediğini tespit etmiş. Yazar Alatlı bu tespitin ardından Kapadokyalı gençleri istihdam etmek ve bölgede kalmalarını sağlamak için kolları sıvamış. Hiçbiri de Kapadokyalı olmayan ve farklı meslek gruplarından olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mustafa Uysal, Semih Orcan, Kemal Özpınar, Önder Önce, Dr. Metin Duyar, Funda Güzelmeriç İnansal, Arif Parmaksız, Abdullah Akça, Alev Alatlı’nın başkanlığında okulun mütevelli heyetine girmiş.

YÖK’e yapılan başvurunun ardından 2005 yılında 5 program ve 68 öğrencisiyle öğretime başlayan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, 5. yılda 15 programla 600 öğrenciye ve 300 konaklama kapasitesine ulaşmış. Yüksekokulda, Ağırlama Hizmetleri, Aşçılık, Atçılık ve Antrenörlüğü, Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgisayar Programcılığı, Dış Ticaret, Geleneksel El Sanatları, Lojistik, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Mimari Restorasyon, Organik Tarım, Seramik, Cam ve Çinicilik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Şarap Üretim Teknolojisi, Turist Rehberliği, Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik gibi programlar yer alıyor.

Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ne bağlı eski adıyla Sinasos olan Mustafapaşa Kasabası’nda kurulan Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nun ana yerleşkesi burada bulunuyor.

Peri bacaları, kaya evleriyle Anadolu’nun ilk Hristiyan kavimlerinin kilise ve manastırlarının bulunduğu Mustafapaşa’da 1892 yapımı muhteşem bina Kapadokya meslek yüksekokulu müdüriyeti ve öğrenci lokali olarak hizmet veriyor. Osmanlı konağı olarak da bilinen arkasında 4 dönümlük orta bahçesinin sağında kız ve öğrenci yurtları yükseliyor.. Anadolunun en zarif şakir paşa medresesi ana dersliklerinin 10 bin kitap 2500 DVD’lik koleksiyon içeren özenli kütüphanesinin yer aldığı binadır. Kervansarayın da yerleşkeye eklenmesi düşünülüyor.

Kurucu yönetim derslik ihtiyacını tarihi Cansever Kibele Konağı gibi yerleri restore ederek karşılıyor. Mustafapaşalılar Sinasos’u bir üniversite kasabası olarak taşıma konusunda kararlılar. Tarihi binalarda modern eğitim ülkemizde bir ilk ve tektir.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu; eğitim yerleşkesini oluşturan tarihi yapılar kadar sağlam uluslar arası hayranlık uyandıracak kadar kapsamlı gelir geçer sloganların albenisine kapılmayacak kadar köklü bir öğretim kurumu.

Mütevelli heyet ve okul idaresi, öğrencileri ellerine diploma tutuşturulup hayata salınacak bir genç olarak değil,  mezuniyet sonrası yaşamda tutunması; başarılı olması güvence altına alınacak çok değerli bir varlık olarak değerlendiriyor.

Yüksekokulun müfredatları, ülkenin en saygın sanayi ve ticaret kuruluşlarının yardımıyla işverenlerin taleplerini karşılayacak şekilde oluşturuluyor. Derslere yetkin akademisyenlerin yanı sıra sektörden gelen profesyoneller giriyor. Sektör profesyonelleri öğrencilerin reel işletme fabrika tesis gibi kurum ve kuruluşlarda staj yapmalarını sağlıyor. Öğrencilerin İnsan kaynakları birimleriyle erken temasları gerçekleştiriliyor. Bu anlamıyla da Kapadokya Meslek Yüksekokulu, eğitim ve sanayi işbirliği anlamında Türkiye’de ilk ve tek.  

Meslek Yüksekokulu, 21. yüzyılın küreselleşen dünyasında mezunlarını yabancı dil eksiğiyle bırakmayan kolej ayarında verdiği yoğun ve zorunlu İngilizce eğitiminin yanı sıra Rusça Fransız ve Japonca tercihleriyle ikinci dil öğrenme imkanı sunuyor. Dil müfredatları Avrupa Birliği ortak dil kriterlerine göre tasarlanıyor. Turistik alanda yer alması nedeniyle öğrenciler yabancı dili pratikte de kullanma imkanına sahip oluyor.  

bozkirdaki_cekirdek_ic2.jpg

Aşçılık öğrencileri, okulun ultra modern tesisinde eğitim görüyor. Aşçılık Türk milli takımı şeflerinin gözetiminde uzmanlaşan öğrenciler 2008-2009 da ulusal ve uluslar arası yarışmalarda 19 madalya kazanarak büyük başarı yakalamışlar. Programdan mezun olan öğrenciler ülkenin en prestijli restoranlarında gözde elemanlar olarak yükseliyor.

Türkçe ve İngilizce olarak yürütülen Ağırlama Hizmetleri Programı öğrencileri, en meşhur tesislerde uygulamalı eğitim görüyor. Yılda 2 milyona yakın turist ağırlayan Kapadokya turizm ve seyahat işletmeciliği öğrencilerine yerinde eğitim imkanı sağlıyor. Öğrencilerin istihdamı mezuniyet sonrası güvence altına alınıyor.

Bankacılık ve sigortacılık müfredatını sektörün önde gelen kuruluşlarıyla birlikte hazırlıyor.

Menkul kıymetler ve sermaye piyasası programı, Sermeye Piyasası Kurulu uzmanlarının SPK temel düzey lisanslama sınavına paralel olarak düzenleniyor. Mezuniyet sonrası başarıya odaklı olan program para piyasalarına ve araçlarına hakim, yatırım ürünlerini ve bankacılık işlemlerini bilen; borsada işlem yapma yetkinliğine sahip mali piyasaların ihtiyaç duyduğu tüm vasıfları taşıyan uzmanlar yetiştiriyor.

bozkirdaki_cekirdek_ic3.jpg

Dış ticaret programı

Temel işletmecilik dış ticaret mevzuatına hakim dış ticaret müsteşarlığının katkısıyla müfredat mezunların gümrüklerinde bankaların kambiyo bölümlerinde ulusal ve uluslar arası lojistik firmalarında dış ticaret şirketlerinde kamuda veya özel sektördü istihdamı güvence altına alınıyor.

Lojistik eğitimi; nakliye stok depolama işleme ve paketleme süreçlerinde teorik ve pratikte özenle yetiştiriyor. Üretimin satışın ve pazarlamanın olduğu her yerde büyük talep gören lojistik eğitiminde henüz öğrenciyken iş bulmakta.

Grafik tasarım, görsel tasarım iletişimin en temel unsuru. Öğrencilerini geniş istihdam alanlarında eğitmekte.

Mimarı Restorasyon bölümü öğrencileri, eğitim bölgede devam eden restorasyonları yürüten yerli ve yabancı uzmanların gözetiminde işbaşında gerçekleştiriliyor. Koruma mevzuatı doğrudan kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulu uzmanları tarafından veriliyor.

Özel bir yöntemin uygulandığı uygulamalı Türkçe İngilizce çevirmenlik öğrencileri iki yıllık öğretimin sonunda İngilizce bilgisi mükemmel ve iyi çevirmen olarak yetişiyor.  

Organik tarım programı, Teorik dersler alan ve seralarda öğrenim gören öğrenciler üretimden müşteriye sunuma kadar özenle eğitiliyor. Programdan mezun olan öğrenciler, Organik üretim işletmelerinde sertifikasyon kuruluşlarında pazarlama ihracat firmalarında kariyer yapıyor.

Atçılık ve antrenörlüğü, Milyar dolarlık sektör olan at yetiştiriciliği ve yarışı alanında uzmanlar yetiştiriyor. Ülkenin kendisine ait açık ve kapalı maneji, atları olan tek yüksekokulu. Temel işletmecilik ve antrenörlük, at biniciliği eğitimi alan öğrenciler, hipodrom, hara, at çiftlikleri ile turistik tesislerde istihdam ediliyor.  

Sivil hava ulaştırma işletmeciliği, Türkçe ve İngilizce eğitim verilen programı bitiren öğrenciler, uçağın ulusal ve uluslar arası sivil havacılık mevzuatına hakim olarak Hava alanları, havayolu işletmelerinde istihdam ediliyor.

İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan ile Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Üyesi Semih Orcan, Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nun herhangi bir sermaye grubuna bağlı bulunmayan, bağımsız, kar amacı gütmeyen ve idealist insanların bir araya gelerek oluşturduğu bir kurum olduğunu belirtiyorlar.

Eğitim için herkesimin işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade eden Berksan, sanayi ve iş dünyası ile sürekli temas halinde kalarak, gelişen ülke şartları doğrultusunda beliren eleman ihtiyacını tespit ettiklerini ve eğitim programlarını bu ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlediklerini söylüyor.  Berksan: “Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nun en büyük özelliği, çabuk iş bulacak, yüksek seviyeli yerlerde çalışacak ve yüksek ücret alacak gençler yetiştirmektir” diyor.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet üyesi Semih Orcan da, okulun eğitim programları hakkında bilgi verirken, bu programların seçiminde, bölgenin, sanayi ve iş dünyasının, ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçladıklarını vurguluyor. Bu yöndeki çalışmaları örneklerle anlatan Orcan, Türkiye’nin havacılık sektöründe bir bakım merkezi haline getirilmek istendiğini,  pilot ve teknik eleman ihtiyacının da binlerle ölçüldüğünü anlatıyor. Orcan, aynı ihtiyacın yarış atlarının bakımı, mimari restorasyon, yemek sanatları, organik tarım, sigortacılık ve lojistik gibi alanlarda da belirdiğini ifade ediyor.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Yazar Alev Alatlı Yüksekokulun eğitim felsefesine vurgu yaparken: “Muhteşem bir deneyi burada yaşadık. Eğer çıtayı yüksek tutabilirsek bunun bir anlamı olacaktır” diyor. “Hiç kimse, evine ekmek götüremeyen, götüremediği için aşağılanan, çaresiz bir genç erkek kadar öfkeli olamaz” diyen Alatlı, “Bu çocuk artık bu eziklikten kurtulsun. Anadolu kıpırdamazsa bir şey olmaz. Eğitimi yaymazsanız, tepedeki dalları keserseniz toplum çöker. Türk toplumu, bilgiyi, demokrasiyi yaymak zorundadır” diyor.  

Tüm Türkiye’ye model olabilecek Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nu biraz daha yakından tanıyalım.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda okumak size ne kazandıracak?

Tarihi binalarda modern eğitim. İş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslekleri öğrenme, işsiz kalma korkusu olmadan mezun olma fırsatı, İşverenlerin desteğiyle, iş hayatının gerektirdiği biçimde hazırlanmış çağdaş müfredatlar, Sektör profesyonellerinden ve yetkin akademisyenlerden oluşan dinamik eğitim kadrosu, Uzman kadro sayesinde hiçbir meslek yüksekokulunda verilmeyen düzeyde yoğun yabancı dil eğitimi, İşletme, fabrika, tesis, kurum ve kuruluşlarda uygulama imkanları…

Özel uygulama alanları ile okul içinde pratik yapma fırsatı (uygulama mutfağı, uygulama bahçesi, sera, açık ve kapalı manej, seramik atölyeleri, bilgisayar salonları) 10 bin kitap, 2 bin 500 DVD’lik koleksiyon ve özenli bir kütüphane, Yüksekokul tarafından ayarlanan, sektörün saygın kurumlarında staj programları, Başarılı öğrencilere Erasmus kapsamında yurtdışında staj imkânı.

bozkirdaki_cekirdek_ic.jpg

Kapadokya’da okumak zor mudur?

Hayır! Orta gelir düzeyindeki ailelerin karşılayabileceği uygun ücret ve ödeme şartları, Uygun yaşam şartları, Başarılı öğrencilere burs fırsatları, Yarı zamanlı iş imkânları.

Hele bölgedenseniz hiç zor değil!

Doğum yeri ve ikameti Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Aksaray, Niğde olan öğrencilere, Geleneksel El Sanatları, Organik Tarım, Mimari Restorasyon, Şarap Üretim Teknolojisi, Turist Rehberliği programlarında yüzde 25 oranında Kapadokya bölge bursu.

 

Kapadokya’da okumak Kolay ve keyiflidir!

Yüksekokula ait öğrenci evlerinde konaklama ve yemek imkânı, Düzenli ve hijyenik bir yemekhane, tam donanımlı bir kantin, Öğrenci kulüpleri ve okul tarafından düzenlenen sanatsal, kültürel, sportif etkinlikler,  Türkiye’nin her bölgesinden kolayca ulaşılabilen bir yerleşke,  Anlaşmalı sağlık kuruluşlarında kesintisiz sağlık hizmeti, Sakin, güvenli ve güzel bir bölgede eğitime yoğunlaşma fırsatı, UNESCO Kültür Mirası olarak korunan, büyüleyici coğrafyası ve benzersiz tarihi eserleriyle dünyanın gözbebeği Kapadokya’da seçkin bir yerleşke, Öğrenci kulüpleri, spor olanakları ve düzenli sosyal etkinlikler ile keyifli bir öğrencilik dönemi.

Kapadokya’da Okumak güzel, unutmak zordur!

2007 yılından itibaren faaliyette olan Kapadokya MYO Mezunlar Derneği, Mezunları sürekli destekleyen ve iş bulma konusunda yardım sağlayan Kariyer Planlama Birimi, Akademik başarı sağlayan öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimine dikey geçiş imkânı.

Kapadokya’da yabancı dili yaşayarak öğrenirsiniz!

İngilizce zorunlu yabancı dil eğitiminin yanı sıra Rusça, Fransızca, Japonca ve Yunanca tercihleriyle ikinci dil öğrenme imkânı… Programlara özel hazırlanmış müfredatları ile mesleki İngilizce dersleri…

Avrupa Birliği Ortak Dil Kriterlerine (CEF) göre tasarlanmış müfredatlar… Türk ve Yabancı uzman öğretmenlerden oluşan seçkin eğitim kadrosu… Turistik alanlarda sürekli yabancı dil konuşma imkânı…

OĞRENCİ EVLERİ

Yüksekokulda toplam öğrenci sayısının yaklaşık yüzde ellisi konaklamada öğrenci evlerini tercih ediyor. Öğrenci evleri öğrenciyi eğitim gördüğü süre boyunca başka hiçbir şeyle uğraşmadan eğitime odaklayacak şekilde planlanmış ve tecrübeli eğitimciler tarafından idare ediliyor.

Konaklama ücretleri, en alt sınırda belirleniyor ve eğitim süresi boyunca taksitler halinde tahsil ediliyor. Hizmete açıldığı günden bu yana geliştirme ve iyileştirme çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor.

Mustafapaşa merkez yerleşkede 60 odalı 180 kişi kapasiteli kız ve erkek öğrenci evleri…

Ürgüp’te 30’ar odalı 120 kişi kapasiteli kız ve erkek öğrenci evleri…

Tüm öğrenci evlerinde 24 saat sıcak su, internet bağlantısı, güvenlik hizmeti…

Öğrenci evlerinden eğitim yerleşkelerine ücretsiz servis hatları…

Etüt odaları, çamaşırhane ve ütü odaları…

Kaliteli malzemeler, donanım ve yetişmiş personeli ile doğru beslenme profiline uygun yemekler…

Odalarda TV izleme imkânı…

Kafeteryalarda TV salonları ve uygun fiyatlı hazır menü yiyecekler…

 

BİR ÇAĞRI! Tunceli Üniversitesi, özellikle ilçelerde açmayı planladığı programlara ilişkin Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nun deneyimlerinden yararlanmalı. Başta Mütevelli Heyet Başkanı Yazar Alev Alatlı olmak üzere, mütevelli heyet üyeleri ve okul yönetimi bu deneyimlerini Anadolu’nun her köşesiyle paylaşmaya ve destek olmaya hazır.

 

Ercan TOPAÇ