1 Saat 46 Dakikalık belgesel film, Tunceli’nin Pülümür İlçesinde yer alan “Hel Dağı”nda 4 Aylık bir süre içerisinde çekildi. Yaylacıların yaşadıkları sorun ve sıkıntılar, kültürel renkleri ve değişimleri küçük çocukların oyunlarıyla yansıtılıyor.

Bertij belgeseli Türkçe ve Kürtçe çekildi. Adları Kürtçe olan çocukların, Kürtçe bilmediği, adları Türkçe olan çocukların ise Kürtçe konuşması gibi film sonrası fark edilen ilginç gerçekliği barındıran belgesel aynı zamanda İngilizce altyazılı olarak gösterilecek.

En küçükleri olan 6 Aylık olan Dilan ile 12 Yaşındaki Özgür gibi 7 çocuğun yaşamları, en renkli kişilikleri oluşturan 2 Yaşındaki Rozerin ile 2.6 yaşındaki Rojbin'in hayatları merkez alınarak anlatılıyor...

Adeta hiç bir şeyin olmadığı mekanda, plastik poşetlerden bidon yapan, yaralı kuzuyu sağan yada ata binmek için dere tepe yuvarlanarak koşan, kendilerinden on kat büyük köpeğe tekme atmaktan çekinmeyen, kahvaltıda doymadığı çayı, çadır içerisinde kimse yokken  yeni baştan demlemeleri gibi onlarca küçük maceraya, çocukların yaratıcılıklarına Rozerin ile Rojbin merkezli olarak aktarılıyor... Büyüklerin yaşadıkları; polisin rüşvet istemesi, hayvan satışındaki tüccar üçkağıtçılığı, yayla sahiplerinin baskıları gibi sıkıntılara da çocuk oyunlarıyla tanıklık ediliyor.  Çoğu zaman izleyiciyi güldürecek işler peşinde koşsalar da, üstündeki elbiseleri bile parçalanmış oyuncak bebeğini "tamir ettirme mücadelesi" gibi anlar hüzünlendirecek...  Filmin en büyük başarılarından birisi de tüm duyguların çocukların “kamera algısı”nın henüz oluşmamış olması ve çekim ekibinin sınırlı diyalogla yakaladığı başarılı çizgi tamamen doğal hallerinin gösterimini sağlıyor.

Yaşca daha büyük olan Sebahat ve Özgür'ü izlerken de altın arama macerasından koyunların peşinde verdikleri koşuşturmalara, ve küçük yaşlarına rağmen kendilerine yüklenen görevleriyle hayatlarındaki zorluklara tanıklık ediliyor... Büyüklerin, genellikle detay ve müzik icra eden kişiler olarak kendilerine yer bulabildikleri filmde, her adımları ve söylemleri dramatik hikayelerin bestelenip aktarıldığı klamlarla eğlenceli, komik bir yaşamın içerisinde var olan “büyük” gerçekliğinin hüznüyle izleyiciyi etkisi altına alıyor.

Bu filmde büyükler ve yaşantıları ikinci planda kalırken, çocuk bakış açısını yansıtmak için kamera da genellikle onların dünyalarını iyi yansıtabilecek açılarda kullanıldı ve çocuklar yürekleri kadar kocaman görüntülendi... Dersim coğrafyasında hep var olan sıkıntı ve hüzün sadece büyüklerin türkülerinde kendine yer bulurken, küçüklerin sımsıcak dünyasında çok farklı bir Dersim'i izleyiciye sunması planlanıyor...

Filmin yapılış nedenine ilişkin yönetmen görüşü :

Dersim 1938 yılında büyük bir katliama maruz kaldı. On binlerce kişi öldürüldü, onbinlercesi sürgüne yollandı. Sürgünden dönüş sürecinde bir parça toparlanır gibi olsalar da 1970’li yıllardan itibaren başlayan süreç 1980 Darbesiyle katmerleşti, 90’lı yıllarda Dersim yeniden aynı acıları yaşadı. Tüm Kürt coğrafyasında yaşanan olaylar Dersim’de de yaşandı. Faili meçhuller, köy yakmalar ve yine sürgün insanları yaşamaktan bezdirdi. Bütün bu süreçte bir çok dram ve acı yaşanılan bu coğrafyada, şarkılardan, filmlere, fıkralara, belgesellere kadar çok sayıda eserde hep bu acı işlendi. Bir anlamda içimiz kararmış tüm umudumuz kırılmıştı. Var olan gerçeklikler öyle bir noktaya bizi götürüyordu ki, önümüzü göremez oluyorduk. Adım atacak mecalimiz kalmıyordu. Bizim ihtiyacımız olan pozitif,  sıcak görüntülerdi… Bu sıcaklığı en net olarak da çocuklarda görebilirdik.. Bu nedenle de, Dersim’i doğasıyla, gerçek şartlarıyla aktarabileceğime inandığım Bertijlerin çocuklarını çektik. Bu Dersim geleceğine yönelik umudun, Dersim insanının sıcaklığına dair sevginin ve çocuk dünyasına dair herkesin bir anı bulabileceği belgesel filmdir.

Filmin Özgün Adı : Bertij – Güneşle Gelenler

Yapım Tarihi : 2010

Süresi : 1.45

Bölüm Sayısı : 1

Formatı : HDV 16:9

Web Sitesi : http://www.pirdesur.com/kategori.asp?id=34

Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar  :

 http://cid-a982bdc7ed830eaf.skydrive.live.com/browse.aspx/Berthiz

 Elektronik Posta Adresi :  [email protected]

JENERİK BİLGİLERİ

Yönetmen : Caner Canerik

Müzik –Geleneksel Kürt müzikleri kullanıldı

OYUNCULAR / LÎSTİKVAN / ACTOR AND ACTRESS

Rozerin ACIM
Helin ACIM
Hayri ACIM
Sündüz ACIM
Adalet ACIM
Berfin ACIM
Rojbin FINDIK
Mine FINDIK
Serkan FINDIK
Halise FINDIK
Haydar FINDIK
Sebahat UÇ
Serhat UÇ
Özgür UÇ
Hayri UÇ
Selin UÇ
Dilan, Şevin, Havin 

YÖNETMEN / DERHÊNER / DİRECTOR

Caner CANERİK

CİNEMATOGRAPHER / DERHÊNERÊ DÎMENÊ / GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ

Caner CANERİK

MÛZÎKA FÎLMÊ / ORİGİNAL MUSIC / MÜZİK

Geleneksel Kürt Müzikleri kullanıldı

MONTAJ / EDİT / KURGU

Caner CANERİK