Tunceli Belediyesi’ne bağlı Dersim Yaşam Kadın Merkezi sağlık çalışanları tarafından kent merkezinde bulunan mahallelerde kadınlara, sağlık konusunda bilgilendirme ve anket çalışmaları yapılmaya başlandı.

Çalışma kapsamında kadınlara, meme, kolon ve rahim kanserlerinde erken teşhis ve tedavi konusunda bilgiler verilirken, risk taşıyan kadınlar da sağlık kurumlarına yönlendiriliyor.

Amaçlarının kanser hastalığında erken teşhis ve tedavinin önemini anlatmak olduğunu belirten Belediye Hemşiresi Diren Cihangir, kadınlara özellikle meme kanserinde erken teşhisin önemi ve evde muayene yöntemlerinin anlatıldığı söyledi.

Cihangir, “Meme kanseri tüm dünyada kadınlardaki kanser nedeniyle ölüm sebepleri arasında önemli bir yer tutulmaktadır. Erken tanı, tedavi başarısını ve yaşam beklentisini artırmaktadır. Kadınlarımızın bu tür hastalıklara karşı korkuyla davranmaktadır. Kanser tanısı korkusundan doktora gitmek istemeyen çok sayıda kadınlarımız var. Bu konuda gereken bilgileri aktararak, en yakın sağlık kuruluşlarına yönlendirme yapıyoruz” dedi.

belediye_ic-010.jpg

Sağlıklı bir toplum yaratmanın önemini ifade eden Hemşire Çilem Akgüler ise; “Mahallelerde başlattığımız meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi ve risk faktörleri hakkında eğitimler veriliyor. Bunların yanı sıra kadınlar, kadın hastalıkları konusunda da bilgilendiriliyor” diye konuştu.

Bilgilendirme çalışması kapsamında 20 ile 65 yaş arasındaki tüm kadınlara anket çalışmaları da yapıldığını belirten sağlık ekipleri, elde edilecek verilerin diğer sağlık kurumlarıyla da paylaşılacağını söyledi.