Belediyeye gelen talepler üzerine Seyit Rıza Meydanı’nda 6 Haziran’dan itibaren birçok stant açılmıştı. Çeşitli ürünlerin yer aldığı stantlarda belediyeye bağlı Öğrenci ve Gençlik Meclisleri de kendi el emekleri olan lif, yastık, doğadan topladıkları taşlarla yaptıkları magnetler, kulaklık gibi ürünlerin yanı sıra Topraktan Göğe Belgeseli ile birçok kitabın yer aldığı stant açtı.

Yaratılan tüketim toplumunun gençliği üretimden kopardığını vurgulayan Öğrenci ve Gençlik Meclisi üyeleri; Aykan Duman, Sedat Can Göktaş ve Semra Özmaskan kolektif üretimi esas aldıklarını belirtti.

Aykan Duman, “Kolektif bir çalışma yürütüyoruz. Öğrenci arkadaşlarımız buraya gelince böyle bir meclis olduğu öğreniyorlar, tanışıyoruz. Dersim ve yerel yönetimler programımız hakkında da bilgiler veriyoruz. Stantların sosyal alanda birçok yararını görüyoruz. İlişkilerimizi geliştiriyoruz. Stantlar maddi amaçlı değil; aksine burada gençler arasındaki maneviyatı geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Stantta çalışan genç kadınlardan Semra Özmaskan ise, “Şu anda başka bir işte çalışıyorum. İşten çıktıktan sonra arkadaşlarımla dayanışmaya geliyorum. Tüketimin yoğunlaştığı bir dönemde genç arkadaşlarla ‘birlikte üretme’ kültürünü geliştiriyoruz. Birlikte çanta dikiyoruz, magnetler yapıyoruz. Farklı farklı ürünler üretmeye çalışıyoruz. Elimizde olan bütün imkanlarla tüketim üzerinden değil de daha çok üretim üzerinden var edip standımıza bu ürettiğimiz ürünleri koyuyoruz. Ürettiklerimizin hepsi doğal ürünler” diye konuştu.

Özmasken, “Üretim alanında Dersim’de gerçekten kadınlar belli bölgelere göre daha ileri bir boyutta. Ama yine de kadın yine bir adım geri planda. Biz burada kadınların üretimin her aşamasında kendini var edebileceğini göstermek istiyoruz. Emeğimizle, sarf ettiğimiz çabayla, her şeyimizle kendimizi bu emeğin içine dahil ederek bir adım öne çıkarmaya çalışıyoruz. Burada sattığımız ürünlerin çoğunu evimizde üretiyoruz. Bize dahil olmak isteyen bütün kadın ve genç arkadaşları standımıza bekliyoruz. Kadın, erkek tüm genç arkadaşlarımızı kolektif bir şekilde çalışmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Gençlik meclislerinin bir parçası olarak stantta bulunduğu belirten Sedat Can Göktaş da  “Gençlik Meclisi, Dersim Belediyesi çatısı altında ‘Söz, yetki, karar halka’ dediğimiz perspektifle hareket ettiğimiz sürecin sonucunda ortaya çıktı. İhtiyaçlar üzerinden, bu ihtiyaçlara çözüm olabilecek araçlar ortaya çıkarmaya çalıştık. Dersim yerelinde öğrencilerin yaşadığı problemler üzerine çözüm üretmeye çalışıyoruz. Başta bulunduğumuz bölgeye nasıl etki edebiliriz, bu kente, bu coğrafyaya nasıl dokunuruz, bu kentte yaşayan gençlere nasıl bir etkimiz olabilir bunları tartıştık. Bunun üzerinden çaba sarf etmeye başladık. Başta çevreyle ilgili bir kampanya başlattık. Munzur Vadisi’nde çevre temizliği etkinliğimiz oldu. Bir araya gelerek fikir alışverişi yaptık genel sorunlara değinilen oturumlar gerçekleştirdik. Barınma, ulaşım gibi problemlerinin yanında ortaya çıktığı toplantılar oldu. Bu stant da; bir diğer problemimiz olan üretememeye ilişkin çıktı ortaya. Standın tek amacı ekonomik değil; temel yaklaşımımız sistemin topyekûn tüketime dönük oluşturduğu anlayışa karşı kendimizce üreterek bir şeyler yapabilmek. Bu küçük ama değerli bir adımdır. Bu çabalarla, dalgaya karşı yüzme meselesinin ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyoruz. Kolektif bir şekilde çalışıyoruz. Hayatında hiç dikim yapmamış arkadaşlarımız çanta üretiyor. Bu bir başlangıç aslında; daha ileri adım atmak gibi bir amacımız var” dedi.

belediye-ogrenci-ve-genclik-meclislerinden-stant-calismasi-(1).jpg