Çalıştaya, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Bio. Canali Torun, Şube Müdürleri, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünden katılımcılar, Munzur Üniversitesi Öğretim Görevlileri, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden katılımcılar, Tunceli Devlet Hastanesi Kadın Doğum, Çocuk ve Yenidoğan Servisi Hemşireleri, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi ve çalışanları, merkez ve ilçe Aile Hekimleri ile Aile Sağlığı Elemanları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Musa Şahin, Ülkemizde önemli bir Halk Sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmekte olduğunu, bebek ölümlerini daha aşağı seviyeye düşürebilmek için bu programların hayata geçirilmesinin öneminden bahsetti.

Şahin, “Türkiye’de bebek ölüm hızı 28 hafta ve üzeri 2002 yılında 31.5 iken, 2015 yılında binde 7.6 olmuştur. Yıldan yıla azalan bu hızın ilimizde 2014 yılında binde 8.6 iken 2015 yılında binde 7.6, 2016 yılının ilk 6 ayında ise binde 1.9’a kadar düşmüştür” dedi.

Moderatörlüğünü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Veli Mercan’ın yaptığı çalıştayda; Türkiye ve Tunceli’deki bebek ölümleri ile ilgili sunum yapıldıktan sonra

Riskli Doğumlarda Doğum Yönetimi ve Bebek Ölümlerine Etkisi

Yenidoğan Ünitelerinin Altyapı, Personel Durumu, Sorunlar ve Çözüm Önerileri,

Yenidoğanların Nakli Sırasında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri,

İlde Gebe Bilgilendirme Sınıflarının Koordinasyonunun Sağlanması,

İldeki Riskli Gebeliklerin Takip ve Sevkinde Sağlık Hizmet Koordinasyonu İçin Neler Yapılmalıdır?

İlde Bebek Ölümüne Neden Olan Prematürite, RDS, Konjenital Anomali ve Konjenital Kalp Hastalığı Hastalıklarının Önlenmesine Yönelik Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İlde Gebe-Bebek İzlem Kalitesinin Arttırılması İçin 1. Ve 2. Basamakta Neler Yapılmalıdır?

İlde Yıllar Bazında Bebek Ölümlerinin Farklılık Göstermesinin Nedenleri Nelerdir? Alınması Gereken Önlemler Nelerdir? Konu başlıkları ele alındı.

Çalıştayda bebek ölümlerine ait çözüm önerileri ve alınan kararları içeren raporun hazırlanarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve çalıştaya katılan kamu kurum ve kuruluşlarına resmi yazıyla iletileceği kaydedildi.