Halis teklifinde, “2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunda ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur” dedi.

BDP’li Halis gerekçesinde ise konuya ilişkin şunları kaydetti: “Anayasanın 2. maddesi devleti, demokratik, laik, sosyal, hukuk nitelikleriyle tanımlar. 10. madde, “…din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin herkes kanun önünde eşittir”, 24. madde, “herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir” diye hüküm belirtir. Yine de, ülkemizde başta Aleviler olmak üzere, farklı inanç sahipleri dışlanarak haklarından hep mahrum bırakılmışlardır.

 Alevi inanç topluluğunun en temel hakkı olan ibadethanesi olan Cem Evleri yok sayılmış, öyle ki, devletin ve hükümetlerin baskı ve yıkımlarıyla karşı karşıya kalmışlardır.

Aleviler ve hakları konusunda her ne kadar inkârdan kısmen kabul noktasına gelinmişse de, devletin ve hükümetlerin bu hakları vermesi yönünde bir gelişme göstermedikleri gözlenmektedir. Dolayısıyla toplumda boy veren huzursuzluk, demokrasinin rayına oturmasını da geciktirmektedir.

3.5.1985 tarihin ve 3194 sayılı İmar kanununda yer alan “cami” ibareleri, 15.7.2003 tarih ve 4928 sayılı kanunun 9. maddesiyle, 24.2.1984 tarih ve 2981 sayılı İmar ve gecekondu Mevzuatına Aykırı yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunda yer alan “cami yeri” ibareleri de, 17.12.2003 tarih ve 5006 sayılı kanunun 2. maddesiyle “ibadet yeri” olarak değiştirilmiştir. 

Ancak; bu değişiklik “Cem Evlerini ibadethane olarak kabul etmemektedir.

Oysaki bir inanç topluluğu için nerenin ibadethane sayılacağı, kökleri tarihin derinliklerinden beslenen o inanç sahiplerinin iradesiyle belirlenir. Yani Cem Evlerinin ibadethane sayılması bu bugünün kararı ve kabulü değil, tarihten gelen bir kabullenme,  kazanım ve toplumsal bir haktır.

 Devletin görevi bu iradeye saygılı olup, tüm inançlara eşit yaklaşmayı başarmaktır.

Söz konusu kanunlarda yapılacak değişiklerle, inanç sahipleri açısından zaten ibadethane olan Cem Evlerinin yasal güvenceye bağlanması, Alevileri mutlu kılmasının yanında, demokratik bir ülkenin yaratılmasının da temel taşlarından biri olacaktır.”

Milletvekili Halis, ibadethane tanımının içine Cem Evlerinin de alınmasını istediği kanun teklifinde şu değişikliklerin yapılmasını istedi:

MADDE 1-)     2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunda ve 3194 sayılı İmar Kanununda yer alan “ibadet yeri”  ibareleri  “cami, cem evi, mescit, kilise, sinagog, havra” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2-)       Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3-)       Bu kanun hükümlerini bakanlar kurulu yürütür.