Açılışa, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP İl Başkanı Ergin Doğru, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, BDP İl Eşbaşkanı leyla Akyıldız, Sanatçılar Ali Baran ve Xemgin Birhat da katıldı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan BDP Pülümür Belediye Başkan Adayı Rıza Dalkılıç, kendilerinin şu ana kadar Türkiye’yi yöneten zihniyetlerden farklı olduğunu belirterek, “Çünkü bizim demokrasi anlayışımız mevcut egemen sistemin anlayışından farklı. Yeryüzündeki bütün sistemler, diktatörler bile konuştuğunda demokrat olduklarını iddia ederler Demokrasinin, bir anlamı, kuralları; kurumları var. Eğer bunları işletirseniz demokrat olursunuz. Demokrasi, bütün azınlıklara, çeşitli cins ve düşüncelere, felsefi görüşlere eşit şekilde davranmak ve bunları anayasal güvence altına almaktır. Türkiye’de Kürtlerin, Alevilerin, inançların, düşüncelerin, cinslerin, Sosyalistlerin, Komünistlerin; hiç kimsenin anayasal güvencesi yok. Bu durumda demokrasiden nasıl bahsedeceğiz?” dedi.

bdp_ic-002.jpg

Demokrasilerin en iyi uygulama alanlarının yerel yönetimler olduğunu kaydeden Dalkılıç, “Bizler yerel yönetimlerde demokrasiyi birinci görev edinmeliyiz. İdealimizde mahalle meclisleri oluşturarak, halk ve mahalle sorunlarını hep birlikte tartışarak, konuşarak çözeceğiz. İhtiyaç sıralamamızı birlikte yaparak öncelikli sorunlarımızdan başlayarak hep birlikte çözümler üreteceğiz. Halk demokrasisini uygulayacağız” diye konuştu.

 Dersim kültürü ve inancına da vurgu yapan Dalkılıç, “Bizim inancımız, kültürümüz var. Kırmancki dilini konuşuyoruz. UNESCO, dilimizi kaybolmak üzere olan diller arasında sayıyor ve bu risk giderek artıyor. Anadilimizi kurtarmamız lazım. Yeryüzündeki hiçbir dil, inanç, kültür yok olmayı hak etmiyor” şeklinde konuştu.

Belediye Başkan Adayı Rıza Dalkılıç’ın konuşmasının ardından büronun açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta, katılımcılara da çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Haber: İsmail YOLERİ