Tunceli Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanı Edibe Şahin, kararın son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Dersim insanının barajları ikinci 38 olarak tanımladığını dile getiren Şahin, “Geçen yılki kültür ve doğa festivalimizin sloganı da buydu. Bizler, bu kadar çok barajın yapılmasının yeniden göç anlamına geleceğini biliyoruz. Bu noktaya tüm Dersimliler de katılıyor. Yönetime geldiğimiz günden beri belediye olarak çevre ve barajlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla birçok çalışma yürüttük” dedi.

Barajlara ilişkin düzenlenen ÇED toplantılarına katılarak olumsuz görüş bildirdiklerini kaydeden Başkan Şahin, “Bunların yanı sıra belediye olarak ildeki siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hukuki ve demokratik mücadele yürütüyorduk. 7’den 70’e herkesin katıldığı çevre yürüyüşleri ve mitingler düzenlendi. Türkiye’de en büyük çevre yürüyüşü bizim ilimizde oldu” diye konuştu.

Pülümür Barajı ve HES’le ilgili belediyeden de görüş istendiğini ifade eden Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Bu görüşümüzde barajın yapımıyla birlikte kent merkezinde kutsal sayılan mekanlarımız ile kültürümüzün ortadan kalkacağını bunun da ciddi sosyal sorunlar doğuracağını belirttik. Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü de baraj ve HES’in fay hattı üzerinde olmasından kaynaklı itirazda bulundu. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin de görüşü olumsuz yöndeydi. Bütün bunlar değerlendirilerek Pülümür Barajı ve HES’le ilgili ÇED sonuçlandı. Belki de Türkiye’deki ilk ÇED olumsuz kararıdır bu. Bu anlamda çevrecilere emsal oluşturacak. Belediye olarak diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte diğer barajlara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Yapılması planlanan diğer baraj ve HES’lerin de fay hattı üzerinde olacağını dile getiren Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, “İlimiz Türkiye deprem haritasında ikinci derecede görünüyor. Buna itiraz ettik. Deprem haritasının yenilenmesini istedik. Gelen uzmanlar çıplak gözle bile yaptıkları çalışmalar sonucu ilimizin birinci derce deprem kuşağı üzerinde olduğunu ifade ettiler. Yine aynı uzmanlar Ovacık İlçesi’nde fay hattı bulunduğunu bunun uzun süredir hareketsiz olduğunu belirttiler. Uzmanlar bu riskleri dile getirdiler. Öyle umuyoruz ki bütün bunlar dikkate alınır ve diğer baraj ve HES projelerinden de vazgeçilir” dedi.