Vekil Aktaş önergesinde “Cumhuriyet Tarihinin önemli olaylarından olan Dersim 1938 Olayları son zamanlarda tekrar kamuoyunun gündemine gelmiştir. 1938 Yılında yaşanan olaylar ile ilgili elde edilebilen belge ve anlatımlarda belirtildiğine göre 40.000 civarında yurttaş zehirli gaz dahi kullanılarak öldürülmüştür.  Akabinde 12.000 kişi Türkiye’nin batı illerine sürgün edilmişler; aileleri öldürülen çocuklar kamu görevlilerine evlatlık olarak verilmişlerdir. Aradan geçen 75 yıla rağmen olayla ilgili sağlıklı bir araştırma yapılamamıştır.  2011 yılında dönemin başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN konu ile ilgili yaşanan vahameti dile getirmiş ve “özür dilediğini” belirtmiştir. Bu özürden sonra olayın araştırılması ve hakikatlerin açığa çıkarılması yönündeki beklentiler karşılık bulmamıştır” ifadelerinin ardından Başbakan Davutoğlu’ndan şu sorularına yanıt istedi:

 

1938 yılında Dersimde yaşanan olaylar ve sonuçları ile ilgili devlet arşivlerinde tutulan belgeleri kamuoyuyla ve bilim adamlarıyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Dersim bölgesi ile ilgili Cumhuriyet döneminde hazırlanan rapor ve planlarla ne amaçlanmıştır? Bu planlarda dersim bölgesi ile ilgili nelerin yapılması gerektiğine değinilmiştir?

2011 yılında dönemin Başbakanı tarafından yaşanan acı olaylar nedeniyle özür dilenmesine rağmen; bölgede yaşanan gerçeklerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması yönünde bir çalışmanın yapılmamasının nedeni nedir?

1938’de olayların sorumlusu suçlaması ile yakalanan Seyit Rıza’nın 75 yaşında, oğlu Hüseyin’in ise 16 yaşında olması nedeniyle hukuken idam edilemedikleri; ancak hukuksuz bir şekilde yaşları idama uygun hale getirilerek idam edildikleri bilgisi doğru mudur?

1938 Dersim Olayları sırasında zehirli gazların kullanıldığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise ne tür gazlar kullanılmıştır?

1938 Olaylarında Öldürülen insan sayısı, kadın ve çocuk sayıları ile yerlerinden başka yerlere sürülen insan sayısı kaç kişidir? Hangi illere kaçar kişi gönderilmiştir?

Ailesi öldürülen kaç çocuk evlatlık olarak verilmiştir? Bu çocukların akıbetleri ne olmuştur?

1936 yılına kadar kayıtlarda DERSİM olarak bilinen vilayetin ismi1936 ‘da Tunceli olarak değiştirilmiş ancak yöre insanı halen yaygın olarak Dersim ismini kullanmaktadır. DERSİM isminin tekrar iade edilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

1938 Dersim Olaylarının her yönüyle araştırılarak hakikatlerin ortaya çıkarılması ve sorumlularının belirlenerek mağdur olanların mağduriyetlerini onarıcı bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?