Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti öncesi oluşturulan beklentilerin yeterince karşılanmadığını dile getiren vatandaşlar yine de ziyareti önemsediklerini dile getiriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cemevi ziyareti sırasında sorunlarına ilişkin dosya sunduklarını ifade eden Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, “Mesela ben cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasıyla alakalı daha somut şeyler bekliyordum. Cemevleri bazında inanç bazında somut bir karşılık görmedik. Tunceli ile ilgili bazı taleplerin karşılandığını söylediler. Sunduğumuz dosyadaki 12 talebimizin 10’u geçmişten süregelen taleplerdi. Onlarla ilgili somut bir karşılık bulamadık. Sayın Başbakan bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu sorunların çözüleceği konusunda gerekli hassasiyetleri göstereceklerini, gerekli adımları atacaklarını söylediler. İnşallah bir daha kente yapılacak üst düzey bir ziyarette bu sorunlar çözülür, sıkıntılar giderilir” dedi.

tunceli_ic-009.jpg

Şükrü Cömert isimli vatandaş, kente Dersim ismi verilmesi, Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanması konusunda beklentiler oluşturulduğunu ancak bunlara hiç değinilmediğini ifade ederken, Fikri Taş isimli vatandaş ise; “Başbakanın Dersim’e gelmeden önce müjdeli haberlerle gideceği hatta hediyeler verileceği yönlü açıklamalar olmuştu. Dersim halkı bu müjdeleri bekledi. En çok da Tunceli isminin Dersim olarak değiştirileceği, Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanacağı beklentisi vardı. Bu beklentilerin gerçekleşmediğini gördük. Kışlanın Dersim Müzesi olacağı müjdesi verdi. İnanç yerlerinin yollarının; onarımının yapılacağı söylendi. Bunlar daha önceden planlanmış, programlanmış işlerdi. Başbakan, bir miktar bunların ödeneklerini arttırmış oldu. Öte yandan Başbakanın söylemleri çok sıcaktı. Hükümetin başında olan bir yetkili olarak demokratik Türkiye yönlü açılamaları umut vericiydi. Farklı inanç ve kimliklerin zenginlik olduğunu açıklaması bunların arasında ayrım yapılamayacağını; ayrıma izin vermeyeceklerini açıklaması çok umut vericiydi” şeklinde konuştu.

Taş, başbakanın ziyareti nedeniyle alınan güvenlik önlemlerinin abartıldığının da altını çizerek, “Bugüne kadar böyle bir güvenlik tedbiri alınmamıştı. Çatışmalı süreçte dahi devlet büyüklerinin ziyaretinde böylesini görmemiştik. Bu ziyarette vatandaş evinden çıkamadı. Sokaklar binlerce polis tarafından tutuldu. Dersim Halkı şaştı kaldı. Resmen Dersim’de hayat durdu o gün” dedi.

 tunceli_ic1-003.jpg

Başbakanın ziyareti öncesinde önemli açıklamalar yapacağı beklentisi oluştuğunu kaydeden Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz de “Ancak açıklanan haliyle müze ve üniversite ismi dışında bir şey yok. Dersim cemevine gittikleri halde yasal statü tanınmadı. Bunun dışında Dersim isminin mutlaka geri verileceği beklentisi vardı bu da olmadı” diye konuştu.

Kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin Başbakanla görüşememesine tepki gösteren Cengiz, “Yavuz Bingöl orada konuşma yapıp türkü söyleyebiliyor. Kentteki sivil toplum örgütleri adına söz verilmeliydi. Bunu doğru bulmuyoruz. Başbakanı görüp muhatap olamadık. Kendi dosyamızı ancak bir güvenlikçiye verebildik. Geçmişte Abdullah Gül cumhurbaşkanıyken Dersim’e gelmişti. Valilikte yarım saat zaman ayırdı. Bizler de siyasi ve ekonomik taleplerimizi iletme şansı bulduk. Bu ziyarette bu olmadı” dedi.