Baro yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Yeni bir 5 Nisan Avukatlar Gününü karşılarken, geride kalan bıraktığımız yılın ne biz avukatlar açısından ne de savunma hakkını temsil ettiklerimiz açısından umut verici sonuçlar doğurduğunu söyleyemeyeceğiz. Ülkemizdeki hukuk düzeninin adalet duygusunu yitirdiği, çıplak gerçekliğiyle karşı karşıyayız.

5 Nisan 2013 Tarihi ile 5 Nisan 2014 tarihi arasında ülkeye meydana gelen gelişmelerden sonra yolu adliyeye düşen acaba paralel yargıcın mı yoksa ileri demokrasi yargıcının karşısına mı çıkacağım endişesini yaratmıştır. Bu hale getirilen hukuk düzeninden adalet kavramının ciddi yaralar aldığı açık bir gerçektir.

Siyasi iktidarın, kendi elleriyle dizayn ettiği ve demokratik hukuk düzeni olarak tarif ettiği yasal düzenlemelere kendisinin bile itibar etmediği, bir günden çıkardığı yasaları bir hafta sonra yeniden değiştirme gereğini duyduğu, bireylerin bu şekilde oluşan hukuki düzenlemelere güveninin sarsıldığı bir hukuk sisteminde yaşamaktayız. Muktedir olanın şeytan ilan ettiği bu hukuk düzeninin halklar açısından melek olarak kabul edilmesi hayatın doğasına aykırıdır. Bu nedenlerdir ki, halkın, bu hukuk düzenine muktedir olandan daha fazla riayet etmesi nasıl beklenecektir. Yıllardır her konuda paydaş olup memleketi “ileri demokrasi” düzenine çevirdiklerini iddia edenlerin antidemokratik düzenleme ve uygulamalardan sonra, paylaşımda yaşadıkları anlaşmazlık karşısında, masumiyet karinesinden, halktan, hukuktan, adil yargılamalardan dem vurmalarını vatandaş inandırıcı görmemektedir. Bu iktidar ortaklarının kendilerine muhalif olan binlerce kişiyi en sıradan demokratik hakları kullandıkları için hapishanelere doldurmalarını evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmaz antidemokratik uygulamalar olarak görüyoruz.

Gezi direninin ardından güvenlik güçlerince uygulanan orantısız güç ülkede ve dünyada kaygıyla izlenmiştir. Savunma hakkının mahkeme salonlarında zorunlu adeta bir mizansen haline getirildiği bir hukuk düzeninde tüm karanlık tabloya inat ısrar ve sabırla hak ve özgürlüklerin hayat bulacağı bir yaşama olan umudumuzu koruyoruz.

17 Aralık operasyonundan sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna ilişkin yapılan düzenlemeler Twitter ve Youtube’a erişim engellenmesine ilişkin siyasal iktidarın ortaya koyduğu uygulamalar baromuz tarafından bireyin bilgilenme hakkına önemli bir saldırı olarak değerlendirilmiştir.

Savunma hakkına saygının sağlamlığı, Fırat’ın Doğusu ile Batısı’nda farklı hukukların uygulandığı bir hukuk düzenini kaygısının sona erdiği adil ve demokratik bir ülke dileğiyle meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü Saygıyla Kutluyoruz.”