Belediyeye bağlı Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki hayvanların kaderine terk edildiği iddia edildi. Bazı basın kurumları ile Sosyal medyada yer alan görüntülere ilişkin belediye ise; yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, ilgililer hakkında idari işlem yapılacağı kaydedildi.

Barınaktaki durum hakkında bilgi veren Melisa Alpaya isimli hayvansever, “Burada hayvanlar çiftleşiyor ve hiçbir şekilde kısırlaştırılmıyor. Yaralı hayvanlar var, kurtlanmış, sinekliler. Hayvan doğum yapmış boynunda zincir var. Bu hayvanın süt kazanması için yürümesi lazım. İki tane veteriner var ikisi de her geldiğimde ihbardayız diyorlar. Bir tane teknisyen burada. Aşıları o yapıyor. Böyle bir şey yasak. Teknisyen aşı yapamaz. Küçük bir yavru vardı kedi odasına atmışlardı" dedi. 

Hayvanların kanlı ishalleri olduğunu ve yemek olmadığını ileri süren Alpaya, "Hayvanlar aç. Bir hayvanın 13 yavrusu var. Bir tane odada 4 hayvan bir arada. Bu da yanlış. İlaç yok, tıbbi malzeme yetersiz. Gelenlere yeterli diyorlar. Dışarıdan bakım için hayvan getiriliyor. Bu yasak. Bu belediyenin malzemesiyse dışarıdan hiçbir hayvan getirip bakım yapılamaz. Bir kaba su konmuş suyun içi pislik dolu" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI

Belediye başkanlığı da söz konusu olaya ilişkin web sitesi üzerinden yazılı açıklama yayımladı.

Belediye açıklamasında konuya ilişkin şunlar ifade edildi: 

“Yerel yönetim anlayışımız gereği gerek Ovacık pratiği gerekse mevcut 31 Mart 2019 yerel seçimler sonrası Merkez İl Belediyesi sürecimizde insanlar ve tüm canlı varlıkların yaşam haklarına saygı gösterir, onların her türlü yaşam hakkını savunur ve bu yaşam hakkına önem veririz. Bu sorumluluğumuz gereği ilimizde belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezinin daha sağlıklı işlevsel bir hale getirilmesi için 1 Nisan sonrası çiçek ve hediye kabul etmeyeceğimizi belirtmiş olup bunun karşılığında merkezimize maddi destek sunulması duyarlılığını göstermiş bir anlayışı temsil etmekteyiz. Bu anlayışla Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi esas alınmış olup çalışmalar buna uygun planlanmış ve personel, araç gereç, sağlık malzemesi (tıbbi malzeme) ,fiziki ortamın düzeltilmesi için gerekli olan şartlar sağlanmıştır. Gerek alt düzeyde personel gerekse de başkan yardımcıları düzeyinde rutin denetim ve kontroller yapılıp konunun hassasiyeti ilgili personele ifade edilmiştir.

Ancak son iki üç gündür sokak hayvanları rehabilitasyon merkezimizle ilgili kamuoyuna servis edilen ve kim tarafından çekildiği belli olmayan, izinsiz ve bilgimiz dışında çekilen bazı görüntüler ile ilgili araştırma ve incelemelerde bulunulmuştur. Bu sürecin devamında belediye başkan yardımcılarımız ve ilgili personellerimizle yapılan araştırma ve incelemelerde merkezimizde çekilen görüntülerdeki hususlarla ilgili sorumlu Veteriner Hekim ve personellerle görüşmeler yapılmıştır. Bu çerçevede hayvanlara ilk ve acil müdahalede, cerrahi operasyon, hayvanların günlük bakım ve beslenmesi, fiziki ortamın temizliği konularında ihmali olduğu tespit edilen personellerimiz hakkında idari soruşturma başlatmış olup ilgili çalışanlar hakkında gereken idari işlemler yapıldıktan sonra kamuoyu bu konuda tekrar bilgilendirilecektir.

 Anlayışımız gereği sokak hayvanlarının özgürce kendi doğal yaşam ortamlarında yaşamaları konusunda tarafımızca aşırı duyarlılık gösterilmektedir. Bu anlamda belediyemizin mevcut imkanları doğrultusunda personel verimliliği arttırılarak fiziki şartların ihtiyaçları karşılama da yeterli düzeye gelmesi için gerekli çalışmalar planlamaya devam etmektedir. Bu konuda toplumun bütün kesimleri ile işbirliğine dayalı gönüllülük temelinde atılacak her adım için belediyemizin diyalog kanalları herkese açıktır. Öte yandan belediyemiz ve yerel yönetim anlayışımızı hedef alan; diyalog yöntemi tercih edilmeden art niyetli olduğunu düşündüğümüz kişi ve kurumlarla ilgili hukuki hakkımızı saklı tuttuğumuzu ifade etmek istiyoruz. Belediyemizi karalama amacı taşıyan iyi niyet ve samimiyetten uzak kişi ve anlayışlara itibar edilmemelidir.”