Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı düşünülen Kaletepe Barajı için yüklenici firma tarafından sondaj çalışması yapıldığı duyumunu alan çevreciler ve vatandaşlar, olay yerine giderek firmaya ait iki sondaj aracını durdurdu. Tunceli-Ovacık karayolunu yaklaşık bir saat süreyle kapatan çevreciler, çalışmayı yapanlar hakkında tutanak tutularak araçlara el konulmasını istedi.

 

sondaj_ic1.jpg

 

Olay yerine gelen Tunceli Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Açıkgöz’ün çevrecilerle yaptığı görüşme sonucu araçlar Tunceli Emniyet Müdürlüğü bahçesine çekildi ve konuyla ilgili yasal işlem başlatıldı. Gelişme üzerine yolu trafiğe açan çevreciler eylemlerine kent merkezinde devam etti.

Kent merkezindeki baraj protestosuna katılan yüzlerce kişi sloganlarla Munzur Vadisi’nde baraj istemediklerini dile getirdi.

 

sondaj_ic2.jpg

 

Kitle adına Kışla Meydanı’nda bir açıklama yapan İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, “Yetkililer bizlere sondaj çalışması yananların şüpheli olarak ifadelerinin alınacağını, gözaltına alındıklarını söylediler. Yine sondajda kullanılan iş makinelerinin de zorla alımını talep ettik. Adli sürecin başlatıldığını söylediler ve bizlere söz verdiler, olayın takipçisi olacağız” dedi.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın uzun devreli gelişme planı hazırlanmadan yapılacak bütün çalışmaların suç teşkil ettiğini ifade eden Yıldırım, “Uzun devreli gelişme planı hazırlanmadan Milli Park sınırları içinde hiçbir yapı ve tesise izin verilemez. Uzun devreli gelişme planında yer verilmeyen hiçbir yapı ve tesis yapılamaz. Onlar bugün sondaj çalışması yaparak biz yetkililerden izin aldık diyorlar o yetkililerle birlikte suç işlediler” diye konuştu.

 Düzenlenen açıklamaya Beşiktaş’ın taraftar grubu olan Çarşı’nın da destek vermesi dikkat çekti.

 

sondaj_ic3.jpg

Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı planlanan 9 baraj ve hidroelektrik santrali projesi bulunuyor. Tuncelililer, doğaya ve inançlarına saygısızlık olarak gördükleri barajlara ilişkin her fırsatta protesto gösterileri düzenliyor.