Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapımı kararlaştırılan Baraj ve HES’ler için üstün kamu yararı kararı gerekçe gösterilerek Konaktepe Barajı ve HES 1 ile HES 2’ye EPDK tarafından yeniden ön lisans verilmesi protesto edildi.

Karara tepki gösteren vatandaş ve çevreciler, Tunceli Ovacık Karayolu üzerinde bulunan ve baraj yapılması planlanan sahada yapılan açıklamanın ardından Munzur Nehri kıyısında insan zinciri oluşturdu. Eylemde sık sık baraj ve HES karşıtı sloganlar atıldı.

Munzur Vadisi’nde yapımı planlanan Konaktepe Barajı ve HES 1 ile HES 2 için EPDK Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’ye 2010 yılında elektrik üretim lisansı verdi. Verilen Elektrik Üretim Lisansı’nın yürütmesinin durdurulması iptali amacıyla aynı yıl Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Barış Yıldırım tarafından Danıştay’da dava açıldı.

baraj_ic-002.jpg

Danıştay 13. Dairesi Munzur Vadisi Millî Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’nın onaylanmadığı, millî park niteliğini taşıyan Munzur Vadisi’nde su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesinin yasak olduğu, Millî Parklar Kanunu ve ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk koşullarının gerçekleştiğinin ilgili Bakanlıkça ortaya konulmamış olduğu ve projenin hayata geçirilebilmesi için anılan koşulların ortaya konulması gerektiği ve benzeri gerekçeleriyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

EPDK ve Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.  karara itiraz etti ancak itiraz, Danıştay İdarî Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildi.

Kararın ardından Çevre ve Orman Bakanlığı 2011 yılında Munzur Vadisi Milli Parkı’nda inşa edilmesi planlanan baraj ve HES projelerinin yapılması hususunda üstün kamu yararı bulunduğu, enerji ihtiyacının başka kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmadığı, vazgeçilmez ve kesin zorunluluk şartlarının oluştuğuna dair karar aldı.

EPDK’da bakanlığın bu yönlü kararı doğrultusunda Munzur Vadisi Milli Parkında yapımı kararlaştırılan Baraj ve HES'ler için alınan Üstün Kamu Yararı Kararını gerekçe göstererek, Konaktepe Barajı ve HES 1 ile HES 2’ye yeniden ön lisans verdi. 

Doğal sit alanı karakteri de taşıyan Munzur Vadisi’nde yapılması düşünülen baraj ve HES’ler için üstün kamu yararı gerekçe gösterilerek yeniden ön lisans verilmesi vatandaşlar ve çevreciler tarafından protesto edildi.

Barajın yapılması düşünülen sahaya giden yurttaşlar burada bakanlığın üstün kamu yararı kararını ağaçlara asarak durumu protesto etti.

Protesto eyleminde konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Danıştay 13. Dairesinin verdiği kararı hatırlattı.

Danıştay kararının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından üstün kamu yararı konusunda 10 ayrı üniversiteye 9 ayrı rapor hazırlatıldığını belirten Yıldırım, “Bu kararı 10 ayrı üniversiteye hazırladıkları 9 ayrı rapora istinaden İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı bütünleşik sentez raporuna dayalı olarak aldılar. O kadar büyük hukuksuzluk yaptılar ki. Bu 9 rapordan 7’si sadece Konaktepe Barajı’na ilişkin etkileri içeriyor. Ki alanda hiçbir çalışma da yapılmamıştır. Hukuksuzluk bununla da sınırlı değil. Bu karara dayanak olan İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nün raporunun giriş bölümünde aynen şu yazıyor: Bu rapor sadece Konaktepe Barajı için hazırlanmıştır. Fakat öyle büyük bir hukuksuzluk yapıyorlar ki öyle bir oldubittiye getiriyorlar ki Munzur Vadisi’nde planlanan baraj ve HES’leri; Mercan Vadisi için bile vadideki kaçak HES için bile bu rapora dayanarak üstün kamu yararı kararı alınıyor” dedi.

EPDK’nın kamu yararını gerekçe göstererek Konaktepe Barajı ve iki HES’e yeniden ön lisans vermesine tepki gösteren Yıldırım, “Bizler şunu söylüyoruz. Munzur’un ölüm fermanı Dersim için yok hükmündedir. Eğer kamu bizsek kamu bu karar yok hükmündedir diyor. Ferman sizinse Dersim ve Munzur bizimdir” diye konuştu.

Yıldırım, Dersim coğrafyasının sadece baraj ve HES değil hukuksuzca izin verilen maden tehdidi altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamada, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Bilir, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan, İl Genel Meclis Üyesi Derman Tarancı, Ovacık Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Geçgin de yaptıkları açıklamalarda baraj ve HES projelerine karşı olduklarını bu konuda her türlü demokratik eylemi desteklediklerini dile getirdi.

baraj_ic1-002.jpg

Sultanbaba Çevre Köyleri Sosyal ve Kültür Derneği Başkanı Emir Ali Yıldız ile civar köylüler ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tunceli Temsilciliği’nin de destek verdiği açıklamaya katılanlar daha sonra Munzur Nehri kıyısında insan zinciri oluşturarak baraj ve HES karşıtı sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdı.

1971 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi’nde 55 endemik bitki türünün yanı sıra dağ keçisi, çengel boynuzlu keçi, ur kekliği ve Munzur Alabalığı gibi fauna türleri de bulunuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nda 4 baraj ve 5 HES yapılması planlanıyor.