Bakan Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “2002 tarihinde olağanüstü halin kalkması Dersim ilinde ve tüm bölgede siyasal iyileşmelerin olacağı beklentisi yükselmişti. Fakat AKP iktidarının güvenlik eksenli politikalarda diretmesi tüm bölgede olduğu gibi Dersim’de de sorunların artarak devam etmesine neden olmuştur.

Bu kapsamda; son birkaç aylık zaman dilimi içinde Dersim’de olağanüstü hal uygulamaları tekrardan kendini göstermiş, ev baskınları kar maskeli güvenlik güçlerince adeta halkla savaş görüntülerine dönüştürülmüş, kentin belirli noktalarında polis görev ve yetki alanlarında jandarma yol kontrolleri ve arama yapmakta, hukuk tanımamazlık geçerli bir norm olarak işletilmektedir.

            Yine Nazımiye ilçesinde saat 17.00’den itibaren ilçe ana giriş ve çıkışı bariyerlerle kapatılarak yan yollardan giriş ve çıkışlar verilmektedir. Dereova köy yolu yaklaşık sekiz aydan beri kapalı tutularak tali yolların kullanılmasına izin verilmektedir.

            Adliye kurumunun da içinde olduğu Nazımiye hükümet konağında X-Ray cihazı olmakla beraber, üst araması yapıldıktan sonra kişilerin kimlik bilgileri ve telefon numaraları alınmakta, sonra bu vatandaşlara hükümet konağına neden gittikleri sorulmaktadır” ifadelerine önergesinde yer verdikten sonra şu sorularına yanıt istedi:

Dersim ve bölgede polisin ev baskınlarını iç savaş görüntülerine dönüştürecek şekilde yüksek düzeyde şiddet içerikli gerçekleştirmesinin gerekçesi nedir? Söz konusu yerel birimlerinize yönelik bu tarz ev baskınlarının yapılması ile ilgili gönderdiğiniz bir yönetmelik var mıdır? Göz altıların yapılması esnasında gerçekleştirilen ev baskınlarının bu içeriği, Dersim halkı tarafından göz korkutma olarak yorumlanmaktadır. Bu yoruma ilişkin düşünceleriniz nelerdir?

Polisin yetki ve görev alanlarında Jandarma kolluk mensuplarını yol kontrolleri ve aramalar yapmasının hukuki dayanağı nedir? Dersim’de gerçekleştirilen ve son dönemlerde sıklaşan bu hukuksuzluğa ilişkin Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

Kamu kuruluşlarına girip çıkan kişilerden kimlik bilgileri ve telefon numaraları hangi gerekçeyle alınmaktadır? X-Ray cihazlarının işlevleri nedir? Yurttaşlar X-Ray cihazından geçmesine rağmen neden elle aramaya tabi tutulmaktadır?

Dersim Nazımiye’de yurttaşların hükümet konağına polis kaydına girmeden girmesi yasak mıdır? Değilse, hükümet konağındaki polisler neden hükümet konağına giren yurttaşların bilgilerini kaydetmekte ve hükümet konağına giriş amaçlarını sorgulamaktadır?

Polis alanında askerin yol kontrolü yapması, hükümet konaklarına serbest girişin sağlanamaması, yurttaşların kamu kurumlarına girerken potansiyel suçluymuş gibi aranmasının gerekçesi nedir? Demokratik bir devlette bu tarz uygulamalara yer var mıdır?

Dersim halkı tüm bu uygulamaların OHAL döneminden farksız olduğunu, siyasal ve toplumsal yaşamdaki hak ihlallerinin aynı şekilde devam ettiğini belirtmektedir. Fiili OHAL anlamına gelen bu durumla ilgili düşünceleriniz nelerdir?