TBMM Başkanlığına soru önergesi veren BDP Grup Başkanvekili İdris Naim Şahin, “Dersim ilimiz Hozat ilçemizde kolluk kuvvetlerinin yurttaşları fişlediğine dair gerçekler ortaya çıktıktan sonra adli ve idari soruşturmalara ilişkin kamuoyunun tatmin edecek bir sonuca ulaşılamamışken Dersim ilimiz Nazimiye ilçesinde ikinci bir fişleme vakası ortaya çıkmıştır. Dersimli yurttaşlarımızı tedirgin eden bu uygulamalara ilişkin hükümetin gerekli önlemleri alması ve soruşturmaları yapması noktasında eksiklik olduğu ifade edilmektedir” dedikten sonra Bakan Şahin’den şu sorularına cevap istedi:

1)         Nazimiye ilçesi emniyet müdürlüğünün esnaflardan bilgi fişlerini doldurmasını istemesinin gerekçesi nedir? Bilgi fişlerinin doldurulmasının talep edilmesi kanunlara aykırı değil midir?

2)         Nazimiye ilçesinde esnafların bilgi fişlerinin doldurulmasını isteyen kamu görevlileri hakkında idari ve adli bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma ne aşamadadır?

3)         Kaymakamlık kapısında görev yapan kolluk kuvvetlerinin yurttaşlardan TC Kimlik Numarası ve telefon numaralarını istemesinin gerekçesi nedir? Yurttaşlardan bu yönlü taleplerin hukuki bağlayıcılığı var mıdır?

4)         Yurttaşlardan TC Kimlik Numarası ve telefon numarası isteyen kolluk kuvvetleri hakkında açılmış bir idari veya adli soruşturma var mıdır? Varsa, söz konusu soruşturma ne aşamadadır?

5)         Söz konusu bilgi fişleri ve kişisel bilgilerin istenmesi oluşan kamuoyu tepkisi üzerine geri çekilmiştir. Bilgi fişleri ve kişisel bilgilerin talep edilmesi sonrasında geri çekilmesi hususundaki çift taraflı hukuki bağlayıcılığı nedir?

6)         Hozat ve Nazimiye ilçelerinde ortaya çıkan fişleme olayları Dersim ilimizin diğer ilçelerinde de uygulanmakta mıdır? Fişleme uygulamalarının Dersim ili ve ilçelerinde yoğunlaştırılmasının gerekçesi nedir?

7)         Fişleme yoluyla bölge halkını kriminalize etmeye yönelik politikalar, devlet politikası mıdır? Fişleme politikaları bölgenin diğer illerinde de uygulanmakta mıdır?