Tunceli’nin Pülümür İlçesi’nde Kaymakamlık ve Belediye tarafından bu yıl 17.’si düzenlenen Bal Festivali’ne Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, BDP Milletvekili Şerafettin Halis, Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, kurum amirleri ile yurtiçi ve yurtdışında yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Bal festivalinde konuşan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın "Haliç'te Yaşayan Simonlar- Dün Devlet Bugün Cemaat" isimli kitabında dile getirdiği iddialara değinerek, “Diyor ki artık Türkiye’de kamu gücünü ne valiler, ne başbakanlar, ne bakanlar kullanıyor. Maalesef bir takım tarikatlar yargıya, orduya, başbakanlığa ve bakanlıklara sızmışlar. Her kurulun başında bir imam var. Bu imamlar olayları yönlendiriyorlar. Yurt dışından gelişmiş teknolojiler getirerek dürüst, namuslu insanları yok etmek için çalışıyorlar. Bu bir faciadır. Bu devleti yöneten kimlerse eğer namusları, şerefleri, haysiyetleri varsa böyle iddiaları atan emniyet müdürünün yakasına yapışırlar. Eğer bunlar doğruysa istifa etmeleri lazım. Tayip Erdoğan seni istifaya davet ediyorum. İstifa et bu pislikleri temizleyelim. Türkiye karanlık bir rejime gidiyor. Çok yakında silahlı bir ayaklanma olabilir. Ülke bölünmeye gidiyor şeriat gelmiş zaten. Emniyet müdürünün bu açıklamaları tüyler ürperticidir. Başbakan hakkında gensoru verip düşürmek lazım” dedi.

 

bal_fstivali_ic1.jpg

 

Genç; “1937-1938 katliamını sapkın Müslümanlar yaptı”

Son günlerde sıkça gündeme gelen Dersim olaylarına da değinen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, “Tayyip Bey nedense Dersimlilerin dostu oldu. Tayyip Bey sen 8 yıldır iktidardasın. 1937-1938 askeri harekatı sırasında çok vahşice insanlar öldürüldü, kadınlar çocuklar yakıldı. Böyle vicdansız katliam yapan insanlar hangi karakterde olabilir diye düşündüm. Bazı sapkın Müslüman olduğunu iddia eden insanlar hacca gideceğinize gidin 3 kızılbaşı öldürün işte hac. Benim anladığım askeri harekata katılan kumandan ve askerlerin büyük kısmı bu sapkın İslam inancına sahip insanların haleti ruhiyesiyle hareket ettiler. Ben meclise önerge verdim. Dedim ki askeri harekatta öldürülenler, asılanlar, mezar yerleri belli olmayanlara tazminat ödensin özür dilensin. Bunlar yapılmıyor insanların acıları üzerine politika yapıyorsun. Tayyip Erdoğan’ın bu memleketi yönetecek kabiliyeti kalmamıştır. Hanefi Avcı da tavrını koymuyorsa bu cemaat Tayyip Erdoğan’la ilgili öyle bilgiler elde etmiştir ki artık bu cemaat karşısında direnmesi mümkün değil ya intihar edecek yada ülkeden kaçacaktır” diye konuştu.

Festivalde söz alan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de Dersim tartışmalarına değindi. Halis, "Bu ülkenin Başbakanı 'Dersim'i CHP bombaladı' dedi. Evet, Dersim'i CHP bombaladı. Peki CHP'liler ne yaptı? Dersim'in ağıtlarıyla büyüyen Kılıçdaroğlu'ndan biz ayakta alkışlanması gereken bir cevap beklerdik. Ama Kılıçdaroğlu ne yaptı? 'Ne var bunda' derecesine 'ben daha doğmamıştım' dedi. Bu olsa olsa katliamını meşru göstermektir. CHP'liler Başbakan'ın ağzından çıkan itirafı somut değere çevirmek yerine, 'o dönem İsmet paşa değil Celal Bayar vardı' dediler. Celal Bayar Afrika'dan mı geldi? Celal Bayar sizin partinizin başbakanı değil miydi? Bu işin altından çıkamazsınız. Tarihi acıların üzerilerinden siyasi istismara götüren bir konuma gelirsiniz" dedi.

 

bal_fstivali_ic2.jpg

 

Pülümür Kaymakamı Deniz Pişkin de yaptığı konuşmada Dersim tartışmalarına değinerek, “Son zamanlarda konuşulan, siyasi polemik malzemesi yapılan Dersim olaylarından kim ne umuyor bilmiyorum ama biz burada çok huzurluyuz lütfen kimse huzurumuzu bozmasın” diye konuştu.

Festivalde yaptığı konuşmada birlik beraberlik çağrısında bulunan Vali Mustafa Taşkesen ise; “Türkiye’nin geleceğini Türkiye’nin geçmişine takılmadan aynı zamanda unutmayan bir anlayışla hareket etmeliyiz. Elbette ki geçmişe takılmak yanlıştır hele hele geçmişin acılarından kin ve düşmanlık devşirmek bu toprakların ruhuna ihanet sayılmalıdır. Öte yandan Anadolu’nun nasıl bir kültürler yumağı olduğunu kavramayan farklılık denen her şey ithal değil bu ülkenin öz be öz parçası olduğunu bilmemenin nasıl acılar yaşattığını unutmayacağız” dedi.

Hoşgörünün sadece asayiş vereceğini ifade eden Taşkesen, “Birbirimize katlanmaya değil birbirimizi sevmeye ihtiyacımız var. Bu ülkenin özünde yatan sevgiyle bağlarımızı yeniden kurmalıyız. Farklılıklara hoşgörü yeterli olmaz çünkü birbirimizi farklı gördüğümüz sürece bu topraklarda ortak bir kültürü görmezden geldikçe birlik beraberlik sadece hamaset klişesi olarak kalacaktır” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından bal ağası seçilen Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude’ye Belediye Başkanı Mesut Coşkun tarafından bal ağası elbisesi giydirildi.

Festivalde, Grup Munzur, Emre Saltık, Servet Kocakaya, Aynur Güneş, Kibar Arslan sahne aldı.