TBMM Başkanlığına Bakan Çelik tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, önergesinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Ev kiralarının ortalama 500 lira olduğu ülkemizde gelen faturaları da eklediğimizde çalışanın cüzdanı boşalmaktadır. Türk-İş Şubat 2013 araştırmasına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırını 1007, yoksulluk sınırını 3 bin 280 lira belirlemişken; DİSK araştırmasına göre de 4 kişilik bir ailenin Şubat ayı açlık sınırı 1072 lira, yoksulluk sınırı da 3 bin 389 lira olarak belirlenmiştir. Dünya nüfusunun 840 milyonunun açlık çektiğini gösteren araştırmalara göre, Türkiye nüfusunun yüzde 4,6’sı ‘sık sık’, yüzde 11,6’sı da ‘zaman zaman’ yeterli gıda bulamamaktadır. Türkiye genelinde yüzde 16,2 olan ‘sürekli’ veya ‘zaman zaman’ yeterli gıda bulamayanların oranı, çalışanlar arasında yüzde 12, çalışmayanlar arasında yüzde 19,3 seviyesindedir. Araştırmalar, Türkiye’de alt düzey statüdekilerin üçte birinden fazlasının yeterli gıdaya ulaşamadığı için açlık çektiğini göstermektedir. Tüm bu gerçeklere rağmen hükümetin asgari ücrete yaptığı komik zam oranı tartışılırken, siz bir televizyon programında asgari ücrete ilişkin açıklamanızda "Ona mahkûmsanız 800 lira da büyük paradır yani. Geçinirsiniz yani. Netice itibarı ile peynirin kilosu bellidir, ekmeğin fiyatı bellidir. Yani yiyeceğiniz zeytinin fiyatı bellidir." ifadelerini kullandınız.”

CHP’li Aygün, Bakan Çelik’ten şu sorularına yanıt istedi: 

1.         Türkiye’de asgari ücret ile çalışan işçi sayısı kaçtır?

2.         Asgari ücretle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

3.         İşçiler neden 800 lira maaşa mahkûmdurlar?

4.         İşçileri 800 lira maaşa kim mahkûm etmektedir?

5.         Asgari ücret ile çalışan bir işçi sadece karın tokluğu için mi çalışmalıdır?

6.         Siz Türkiye şartlarında 800 lira ile bir ayınızı geçirebilir misiniz?

7.         Asgari ücret ile çalışan bir işçinin Türkiye’de ev sahibi olması mümkün müdür?

8.         Peynir ve zeytin örneği verirken neden örnekleriniz içinde et gibi fiyatı pahalı olan yiyecekler yer almamaktadır? Asgari ücretle çalışan, eşi ev hanımı, üç çocuklu ve kirada oturan bir babayı düşünürsek sizce ayda kaç kere evine et götürebiliyordur?

9.         Açlık ve yoksulluk sınırları ile asgari ücret arasındaki fark gözler önündeyken 800 liranın büyük olduğunu söylemeniz bir çelişki değil midir?