Anlaşmaya göre, Azertac, haberlerini Türkiye Gazeteciler Federasyonu üyelerine ücretsiz geçecek ve bu haberlerin kullanımında herhangi bir ücret talep etmeyecek. Ayrıca, Azerbaycan halk müziği CD'leri de Anadolu'daki televizyon ile radyolara ücretsiz dağıtılarak yayınlanması sağlanacak.

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, TGF Genel Sekreteri Merih Ak, TGF Yüksek İstişare Konseyi ve Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın Azerbaycan Parlamento Gazeteciler Birliğinin davetlisi olarak gerçekleştirdiği 5 günlük Azerbaycan gezisi sona erdi. Yoğun bir tempoda geçen görüşmelerde Azerbaycan'da bir dizi görüşmeler yapıldı.

 

Azerbaycan Haber Ajansı Genel Müdürü Aslan Aslanov ile bir araya gelen TGF Genel Başkanı Sertel, Azerbaycan haberlerinin Anadolu medyasında yer alması amacıyla hazırlanan anlaşmaya imza attı. Azertac Genel Müdürü Aslanov, imzalanan anlaşmanın iki ülke arasındaki gazeteciler arasında dostluk, kardeşlik ilişkilerinin yanı sıra Azerbaycan'daki haberlerin en doğru bir şekilde Anadolu medyasına ulaştırılmasının amaçlandığını söyledi. Anadolu medyasının Azertac'ta yayınlanan haber ve fotoğrafları artık ücretsiz kullanabileceğini belirten Aslanov, böylece iki ülke arasındaki yakınlaşmaya büyük katkı sağlanacağını da vurguladı.

 

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel de, imza töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu'da 1500'e yakın gazete ile televizyon ve radyoların Azerbaycan'la ilgili haberleri artık okurlarına ücretsiz ulaştıracağının altını çizdi. Sertel,  " Bu anlaşmayla Azertac'la Anadolu medyasını buluşturuyoruz. Azertac haberleri Anadolu basınında telif hakkı ödenmeden yayımlanacak. Böylece ilişkilerimiz daha da kuvvetlenecek" diye konuştu.

 

azer_ic.jpg

 

AZERİ MÜZİĞİ DE ANADOLU'YA AÇILIYOR

 

Heyet, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İctimai Şube Müdürü Ali Hasanov ile de bir araya geldi. Hasanov, Türk medyasının dünyanın sayılı medyalarından birisi haline geldiğini belirterek, Azerbaycan medyasının da Türk medyasındaki gelişmeleri yakından izledini belirtti. Türkiye ile Azerbaycan medyası arasında sıkı ilişkilerin yaratılmasını istediklerini ve bu konuda da büyük çaba harcadıklarını dile getiren Hasanov, Azerbaycan'daki basın birliklerinin TGF'ye üye olmasından da büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Bu tip birlikteliklerin iki ülke arasındaki kardeşliği daha da pekiştireceğini vurgulayan Hasanov, başta eğitim seminerleri olmak üzere birçok konuda TGF'den destek beklediklerinin vurgusunu yaptı.

 

Görüşme sırasında TGF Genel Başkanı Sertel, Azerbaycan Halk Müziği'nin Türkiye'deki televizyon ve radyolarda yayınlanmasını sağlamak istediklerini söyledi. Anadolu'da Azeri müziğine büyük ilgi gösterildiğini belirten Sertel, bunun iki ülke kültürlerini daha da yakınlaştıracağını belirtti.

 

Hasanov da, bu konuda ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını söyledi. Sertel de Azerbaycan'da hazırlanacak müzik CD'leri TGF aracılığıyla Anadolu'da yayın yapan radyo ve televizyonlara dağıtılacağını vurguladı.

 

Bu arada Azerbaycan'da TGF'ye üye 4 meslek örgütü, Başkanlar Konseyi Toplantısı'nın Bakü'de yapılması için çalışma başlattı.