İçişleri Bakanı tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Aygün, “Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 111 kişinin öldüğü 'Maraş Katliamı'nın 34'üncü yıldönümünde anma etkinliğine katılmak isteyenler şehre sokulmamış ve güvenlik görevlileri tarafından şiddete maruz kalmışlardır. Katliamın 34. yılında protesto da anma da açıklama da yasaklanmıştır” ifadelerine önergesinde yer verdikten sonra şu sorularına cevap istedi:

1.         Türkiye’de Mavi Marmara gemisinde İsrail’in yaptığı katliamı anmak serbest iken 34 yıl önce katledilenleri anmayı niçin yasakladınız? Bunun sebebi 1978’de vahşice katledilenlerin Alevi kimliğinden olması mıdır? Bu durumda Alevi yurttaşların bakanı olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

2.         “Suriyeli mültecilerin Maraş’ta oluşu, anma için kente gidecekler için ‘güvenlik’ sorunu ve yasadışı örgütlerin provokasyon yapacağı” iddiasıyla yasaklandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialara önlem almayı düşünmediniz mi? Neden her kitlesel etkinliklerde böyle iddialar ile engellemeler oluyor?

3.         Türkiye’de anmalar neden hep yasaklanıyor? Eğer anma yapmak isteyen vatandaşların güvenliğini sağlayamıyor ve hep yasaklar ile önlem almaya çalışıyorsanız siz neden bakanlık yapıyorsunuz?

4.         Başbakanı gittiği her yerde korumayı sağlayan güvenlik güçleri anma yapmak isteyenleri koruyamamakta mıdır?

5.         Kahramanmaraş Valiliği’nin anma ile ilgili kararında anma tarihinin bir ay süre ile ertelendiği belirtilmiştir. Neden yıl dönümünde değil de bir ay sonrası için izin verilmektedir? Bir ay sonra gerçekleşmesi mümkün olabilecek anma için 23 Aralık tarihinde neden gereken önlemler alınmamaktadır? Bir ay sonra iddia edilenlere nasıl önlem alınacaktır?

6.         Kahramanmaraş’a gitmek isteyen vatandaşların otobüslerini engelleyerek seyahat etme haklarını engelleyen polislere talimatı kim vermiştir? Bu polisler hakkında neden hiç soruşturma açılmamaktadır?

7.         Hükümet olarak neden katliamı kınayan bir mesaj yayınlamadınız? Neden anma etkinliğine hükümeti temsilen kimse katılmamaktadır?

8.         Hemen hemen her etkinliğe sert müdahale eden polislere ne zaman dur diyeceksiniz?

9.         Uludere anmasını da yasaklamayı düşünüyor musunuz?